Αργεντινή: Μεγάλη διαδήλωση για την καλύτερη απονομή δικαιοσύνης

Χιλιάδες πολίτες της Αργεντινής κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το Κογκρέσο.

Αντικείμενο της διαμαρτυρίας ήταν η ορθότερη απονομή δικαιοσύνης. Γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν δολοφονηθεί, κατήγγειλαν την ατιμωρησία που επικρατεί στην χώρα και απαίτησαν την θέσπιση και επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες.

«Είναι εύκολο να σκοτώνεις και σε αυτήν την χώρα είναι κάτι το φθηνό. Θα πας για λίγο μέσα (στην φυλακή) και μετά θα σε αφήσουν να βγεις», λέει η
Νίλντα Γκόμες, μητέρα ενός αγοριού που έχασε την ζωή του σε πυρκαγιά.

Ο γιος της Αντρεα Φερέιρα σκοτώθηκε από τις σφαίρες ενός όπλου που εκπυρσοκρότησε ανήλικος. Η ίδια ανέφερε: «Ο δράστης ήταν ανήλικος και είναι ελεύθερος τώρα. Πρέπει να μειωθεί αυτή η ατιμωρησία στους ανήλικους. Πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική εκτέλεση των ποινών. Τελικά θύματα γινόμαστε και εμείς γιατί χρειαζόμαστε δικηγόρους, και η διαδικασία στην δικαιοσύνη είναι μεγάλη και κρατά πολύ. Έχουμε έρθει εδώ για να διαδηλώσουμε παρά τον πόνο μας».

Οι περισσότερες από τις διαδηλώτριες ήταν μέλη του συλλόγου «Μητέρες του Πόνου», οι συμμετέχουσες στον οποίο εκλιπαρούν για την απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο των παιδιών τους.

Η εκτεταμένη διαφθορά που παρατηρείται σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και την απονομή της δικαιοσύνης, επισημαίνουν.

Πάντως, ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι υποσχέθηκε τον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, μετά από συνάντηση που είχε με 50 ανώτατους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

Μάλιστα, υπέγραψε μια συμφωνία για να δημιουργηθεί βάση δεδομένων με τα στοιχεία των εγκληματικών ενεργειών και της δικαστικής τους πορείας, που θα είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Η εγκληματικότητα είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα της Αργεντινής, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

 

Πηγή:Euronews.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα