«Πέρασαν» οι τροπολογίες Παππά-Ανοιχτός ο δρόμος για το ΕΣΡ

2323

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η ψηφοφορία επί των τροπολογιών του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που αφορούν τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στην τροπολογία για την αναστολή του άρθρου 2Α ψήφισε «ναι» ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Όχι» ψήφισαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι. «Παρών» δήλωσε η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.

Στις τροπολογίες για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στον αριθμό των αδειών και την τιμή εκκίνησης, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. «Όχι» δήλωσαν η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη μαραθώνια συζήτηση που προηγήθηκε τήρησαν την εξής στάση:

ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις «πονηρές», όπως τις χαρακτήρισε τροπολογίες, και να βρεθεί στη συνέχεια λύση από κοινού. Ο Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι η διαφωνία της ΝΔ είναι επί της αρχής, γιατί το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει συνολικά στο ΕΣΡ τον έλεγχο της ραδιοτηλεόρασης και ο υπουργός δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο – ενώ το ΕΣΡ οφείλει να αυτενεργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Δένδιας είπε στην κατάληξη της συζήτησης, ότι η ΝΔ ζητάει την κατάργηση του άρθρου 2Α διαφορετικά να υπάρξει αναμονή της απόφασης του ΣτΕ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη επέμεινε ότι η «αναστολή» του επίμαχου άρθρου 2Α, πρέπει να αντικατασταθεί στη διατύπωση της τροπολογίας από την «κατάργηση» του άρθρου, για συμβολικούς λόγους από την «κατάργηση». Ζήτησε ταυτόχρονα, η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ να αφορά όλες τις αποφάσεις του υπουργού που σχετίζονται με την αδειοδότηση. Χαρακτήρισε μεγάλη νίκη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ότι ο Νίκος Παππάς αποδέχθηκε να επεκταθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης, και είπε ότι την στηρίζει, γιατί ήταν κάτι που το ζητούσε εδώ και καιρό. Ο Α. Λοβέρδος ζήτησε να μην γίνει Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τα πρόσωπα του ΕΣΡ, καθώς τα όσα έγιναν την περασμένη Δευτέρα δεν ισχύουν πλέον.

Ποτάμι, επανέλαβε την πρότασή του να αναλάβει πρόεδρος του ΕΣΡ ο καθηγητής Μιχάλης Σταθόπουλος, αλλά είπε ότι μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο ως μια πολύ καλή επιλογή. Επανέλαβε την πρόταση Θεοδωράκη για τις άδειες.

Ένωση Κεντρώων ζήτησε κατάργηση του Ν. 4339, είπε ότι θα δηλώσει «παρών» στις δύο τροπολογίες και είπε ότι είναι έτοιμη να ψηφίσει όποιο πρόσωπο επιλέξει η ΝΔ προκειμένου να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Το ΚΚΕ από θέση αρχής δήλωσε «παρών», και κατήγγειλε ότι η μάχη γύρω από το ζήτημα, είναι για να κρυφτεί η προνομιακή μεταχείριση του κεφαλαίου και τα μέτρα σε βάρος του λαού και των συμφερόντων των εργαζομένων.

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, λίγο αφότου ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε και τη δεύτερη τροπολογία με την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, αλλά και την αποδοχή βουλευτικής τροπολογίας του Σπ. Λάππα για τη σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ στην τιμή εκκίνησης, μίλησε στην ολομέλεια και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής», και πρέπει η Διάσκεψη των Προέδρων να προχωρήσει στη συγκρότηση ΕΣΡ στέλνοντας μήνυμα προς την κοινωνία ότι το πολιτικό σύστημα θα προχωρήσει έξω από τις λογικές υποταγής σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Ο Νίκος Παππάς, μιλώντας, στη Βουλή τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει».

«Αισθάνομαι ότι σα να βρήκαμε έναν πολυτραυματία, να τον φορτώσαμε στο ασθενοφόρο που ήταν στο πλάι του δρόμου και να μας λένε ότι δεν δικαιούστε να τον πάτε στο θεραπευτήριο αλλά πρέπει να τον πάει ο οδηγός», είπε ο υπουργός Επικρατείας λίγο προτού κλείσει η μαραθώνια συνεδρίαση με επίδικο τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση σε συνέχεια της διάσκεψης του ΣτΕ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι το ΕΣΡ δεν ήταν σε νόμιμη σύνθεση και το ΣτΕ απέρριπτε τα πρόστιμα που επέβαλε στα κανάλια. Τα κανάλια προσέφευγαν στο ΣτΕ λέγοντας ότι δεν έχει νόμιμη σύνθεση και άρα δεν μπορεί να βάζει τα πρόστιμα. Και εσείς μας λέτε ότι έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό με αυτό το ΕΣΡ.

Τόνισε ότι όλοι έχουν αποδεχθεί σήμερα ότι και ΕΣΡ πρέπει να γίνει, και διαγωνισμός να προχωρήσει και τίμημα να καταβληθεί. Εκτός από την πρόταση της ΝΔ στην οποία δεν είναι πολύ καθαρό πως θα καθοριστεί το τίμημα, δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα για πρόταση ότι δεν πρέπει να καταβληθεί το τίμημα, είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι κεκτημένο διότι διεξήχθη διαγωνισμός και απεδείχθη ότι υπάρχει αξία πάνω στον πόρο που λέγεται τηλεοπτικές συχνότητες» και ότι «αυτό είναι μια αξία που η πολιτική εξουσία χάριζε».

Είπε επίσης ότι αποδέχθηκε να προβλεφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ και στην τιμή εκκίνησης.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια που είχε καταβάλει η κυβέρνηση για να οικοδομήσει συναινέσεις στο Ν. 4339/2015 είπε ότι από τα 15 άρθρα που αφορούν το διαγωνισμό, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε τα 9 άρθρα, η Ένωση Κεντρώων τα 8 και το Ποτάμι τα 5 άρθρα του νόμου. Προϋποθέσεις, προέλευση κεφαλαίων, αξιολογήσεις είναι θέματα που ψηφίστηκαν, είπε και σημείωσε ότι από κοινού ψηφίστηκαν άρθρα που ανέβαζαν τον ποιοτικό πήχυ.

Ο Νίκος Παππάς είπε ότι στη βάση του Ν. 4339/2015, που είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους, η ανεξάρτητη αρχή, «είναι ευχή όλων», θα διεξάγει το διαγωνισμό, «γιατί δεν θα πάμε σε κατάσταση που νομοθετούν οι ανεξάρτητες αρχές γιατί οι ανεξάρτητες αρχές εφαρμόζουν τους ψηφισμένους νόμους».

«Η Δευτέρα είναι μπροστά, προσχήματα πλέον δεν υπάρχουν, ο ομιλών δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για κανένα πρόσωπο, διότι η Βουλή είναι αρμόδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητες συναίνεσης», είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι τα 27 χρόνια ανομίας κανείς δεν μπορεί να πει ότι ήταν καλώς καμωμένα και ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να περάσει στον επόμενο βαθμό ωρίμανσης ώστε και ΕΣΡ να γίνει και διαγωνισμός και τίμημα να καταβληθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι.

 

 

Ευρεία συζήτηση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η τροπολογία, ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί, έχουν γίνει πέντε Διασκέψεις χωρίς αποτέλεσμα και δεν μπορεί η Βουλή να διεκπεραιώσει αυτή τη συζήτηση γιαυτό πρέπει να ανοιχτεί κατάλογος ομιλητών.
«Επί 14 και πλέον μήνες ταλαιπωρείται η κοινωνία και το νομοθετικό σώμα από τις ρυθμίσεις του κ. Παππά. Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ να πουν αυτό που αισθάνονται γι’ αυτό το κειμήλιο δημοκρατίας που αποτελεί ο νόμος Παππά. Ο κάθε βουλευτής πρέπει να αντιμετωπίσει αυτοτελώς τα θέματα της συνείδησής του», είπε ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ.

Το τηλεοπτικό τοπίο ανάγεται ως μητέρα των μαχών και τα κόμματα δίνουν μάχη σε δευτερεύοντα θέματα, είπε ο Θανάσης Παφίλης και πρόσθεσε: «Νομίζετε ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος επιχειρηματίας θα πάρει άδεια; Και το έχετε ανάγει σε μείζον για να κρυφτούν όλα τα υπόλοιπα;».

«Ο τρόπος που η κυβέρνηση επέλεξε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου έχει απασχολήσει όλους και είναι απορίας άξιο πως δεν θέλετε μια ανοιχτή διαδικασία», είπε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.
Υπέρ της ανοιχτής συζήτηση τάχθηκε ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων.

«Είναι σαφές πως η διαδικασία είναι εξαιρετικά δημοκρατική και έγκαιρη που προκαλείται από την πλευρά της κυβέρνησης. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από τη διαρροή σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις για να υπάρξει συμμόρφωση», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Αυτή η ευαισθησία δεν έχει καταδειχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επί χρόνια είχαν άλλες κυβερνήσεις τέτοιες αποφάσεις και δεν έδειξαν την ευαισθησία να φέρουν προς συζήτηση τη θεραπεία των ενεργειών της διοίκησης. Και σήμερα σηκώνονται οι τόνοι, για υπουργούς που διχάσανε την κοινωνία; Όλοι μαζί πρέπει να βρούμε κοινούς τόπους για τη θεραπεία αυτών των πραγμάτων και να προχωρήσουμε συναινετικά δεν είναι ανάγκη να οξύνονται τέτοιες καταστάσεις», συμπλήρωσε ο κ.Βούτσης.
«Ο κ. Βούτσης προσπαθεί να μας πει ότι τώρα γίνεται αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης παρά την προσπάθεια που έγινε να εκβιαστούν δικαστές», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα