Από τον «δράκο» της Κίνας στον «δράκουλα» της Ευρώπης

hgjhgΑπό τον «δράκο» της Κίνας στον «δράκουλα» της Ευρώπης .Έτσι θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Κίνα στην Ελλάδα,καθώς γυρίζοντας από από τον «δρόμο του μεταξιού»,ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα  της Ευρώπης(λόγω Brexit κλπ),αλλά και της ίδιας της Ελλάδας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο .

Αρχικά, τα αποτελέσματα από το  επενδυτικό σαφάρι του πρωθυπουργού στην Κίνα κρίνονται ιδιαίτερα θετικά,καθώς όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά  κυβερνητικές πηγές,η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποδίδει πλέον καρπούς.

«Η σημερινή πολιτική της χώρας είναι ένα δένδρο που έχει βαθιά τις ρίζες του στον δυτικό κόσμο, την Ευρώπη αλλά τα κλαδιά του γέρνουν και προς ανατολάς με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα» εκτιμούσαν οι ίδιες πηγές και ανέφεραν: «Αυτά που φέραμε από το Πεκίνο δεν τα είχε καν φανταστεί ο κ.Σαμαράς. Και αυτό το πετύχαμε, γιατί ακριβώς βελτιώθηκε η κατάσταση της οικονομίας».

Κάνοντας έναν απολογισμό της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα, σημείωναν: «Πετύχαμε τρία στα τρία: Σημαντικές συμφωνίες με την Cosco, τον κινεζικό κολοσσό Αlibaba και την εταιρία προηγμένης τεχνολογίας ΖΤΕ. Μόνο η Cosco αναμένεται να επενδύσει συνολικά στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έργα υποδομής με στόχο την αναβάθμιση του τομέα της κριυαζιέρας, τη δραστική αυξηση του αριθμού των κοντέινερς, την ενίσχυση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός τεράστιου χώρου στάθμευσης που θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος στάθμευσης στον Πειραιά».

Το σημαντικότερο είναι -έλεγαν οι ίδιες πηγές- ότι «όχι μόνο ο Πειραιάς αλλά η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον στο “κεφάλι του δράκου” και η υπόλοιπη Ευρώπη είναι το σώμα του. Έχουμε προωθήσει μεγάλες αλλαγές, αλλά όσο πιο πολύ τρέξουμε τόσο πιο γρήγορα θα επιφερουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία».

 

Βέβαια,όλες οι παραπάνω ενέργειες στόχο έχουν όπως δηλώνει η κυβέρνηση  την αύξηση της εργασιακής απασχόλησης,δεν πρέπει όμως να αγνοούνται και οι κίνδυνοι οι οποίοι μπορεί να ελλοχεύουν μελλοντικά. Για παράδειγμα ο ίδιος ο  πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόγκ δεν δίστασε να προβεί ευθέως σε υποδείξεις για τα εργασιακά προς την ελληνική κυβέρνηση κατά τη συ­νάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα: αν και είπε ότι η Cosco θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμμορφωθεί προς την ελληνική νομοθεσία, ζήτησε από την κυ­βέρνηση «ευνοϊκό περιβάλλον» και ειδικά ως προς τα εργασιακά, ενώ είπε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται πολλές απεργίες. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «οι απεργίες είναι μια φυσική εξέλιξη όταν οι εργαζόμενοι δεν είναι ικανοποιημένοι» και ότι «μαζί θα ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα».

Τώρα,στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο οι εξελίξεις βρίσκονται σε μια ρευστή μορφή,με τις ισορροπίες να βρίσκονται ουσιαστικά  σε ανισόρροπη κατάσταση μετά το Brexit.Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια διαδικασία αναζήτησης ταυτότητας.Το σταυροδρόμι λέει από τη μία περισσότερη λιτότητα και έλεγχο,ενώ από την άλλη γράφει:περισσότερη αλληλεγγύη και κοινή χάραξη οικονομικής και πολιτικής ευρωπαϊκής πορείας.

Επομένως,ο βαθμός της πίεσης που θα ασκηθεί στην ελληνική κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης δόσης και της επόμενης -δεύτερης αξιολόγησης θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις δυναμικές που θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα και στο που εν τέλει θα καταλήξει αυτή η “αναζήτηση ταυτότητας”.

Μια πρόγευση θα δοθεί στο Eurogroup της 11 Ιουλίου όπου μπορεί η Ελλάδα να μη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα(όπως οι  Ιρλανδία – Πορτογαλία), ωστόσο -πέραν από την εξέταση για της  πορείας υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος μετά την πρώτη αξιολόγηση-η  ευρωπαϊκή προσέγγιση σε θέματα που αφορούν χώρες όπως η Πορτογαλία θα δώσουν ένα πρώτο στίγμα της πορείας που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα