Αποστομωτική απάντηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε Βαρβιτσιώτη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχετικά με την δήλωση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Β’ Αθήνας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αναλυτικά:

«Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επανέρχεται συνεχώς λέγοντας πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Αναφορικά με τα όσα καταγγέλλει για τις δομές φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδος (Hot Spot είναι η φράση που χρησιμοποιείται για τα νησιά, αντί της ορθής φράσης «Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίσησης». Μετά από σχεδόν τρεις μήνες αρμόδιος τομεάρχης καλό θα ήταν επιτέλους να μάθει την ορθή ορολογία) σημειώνονται τα εξής:

Μέρος των έργων αναβάθμισης των δομών υλοποιούνται μέσω των έκτακτης χρηματοδότησης της DG ECHO, η οποία όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές δίνεται μόνο σε ΜΚΟ κι όχι στις ελληνικές αρχές.

Στους ανθρώπους που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας παρέχεται στέγη, θέρμανση, σίτιση, ζεστό νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά όπως και ψυχοκοινωνική στήριξη όπου παρουσιάζεται ανάγκη.

Για τα όποια βελτιωτικά έργα απαιτούνται πρώτα απ’ όλους πιέζει η ελληνική κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επισπευσθούν.

Πέραν αυτών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε σε αποσυμφόρηση ή εκκένωση χώρων στην Βόρεια Ελλάδα. Οι μετακινήσεις έγιναν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το νορβηγικό συμβούλιο για τους πρόσφυγες (NRC), την OXFAM, την ASB με την χρηματοδότηση της DG ECHO.

Οι άνθρωποι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή δομές που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους ή τα έργα βελτίωσης τους. Όλοι οι χώροι στους οποίους στεγάζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι κλειστοί, θερμαινόμενοι και με τις παροχές που επιβάλλονται για αξιοπρεπή διαμονή σ’ αυτούς.

Πιο συγκεκριμένα, σε ξενοδοχεία και δομές φιλοξενίας μετακινήθηκαν 3.006 άνθρωποι με την ακόλουθη κατανομή:

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ:

Από τον χώρο φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου 1054 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας ΚΕΓΕ Σερρών 480 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι 46 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο ΒΙ.ΠΕ. Δράμας 87 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στην Καβάλα (στρατόπεδο Ασημακοπούλου) 63 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο Χέρσο (στρατόπεδο Μαζαράκη) 480

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΕΙΣ:

Από τον χώρο φιλοξενίας στην Σίνδο (Frakaport) 19 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο Καλοχώρι (Sk Market) 38 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο (αποθήκες Φέσσα) 278 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στα Διαβατά (στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου) 106 άτομα

Από τον χώρο φιλοξενίας στο Δερβένι (Alexil) 228 άτομα

Από τους χώρους Softex, Ωραιόκαστρο, Διαβατά, Δερβένι (την ίδια μέρα η μετακίνηση όλων) 127 άτομα

Στον σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος υλοποιείται και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα είναι να εκκενωθούν πλήρως οι δομές: «Καραμανλής» στην Σίνδο (βυρσοδεψείο) , η «Frakaport» στην Σίνδο και οι αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα