Απετράπη η προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να μπλοκάρουν τη συμφωνία με το Ιράν

oabamΟι γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος μπλόκαραν σχέδιο νόμου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με το οποίο θα ετίθετο βέτο στη συμφωνία μεγάλων δυνάμεων – Ιράν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι 42 εκ των 46 γερουσιαστών των Δημοκρατικών ψήφισαν κατά της απόρριψης της συμφωνίας, μην επιτρέποντας στους – πλειοψηφούντες στη Γερουσία – Ρεπουμπλικανούς να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 60 (στις 100) ψήφους ώστε να «σκοτώσουν» τη συμφωνία την οποία ενέκρινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Δεδομένου ότι το χρονικό όριο για να μπορούσε το Κογκρέσο να προβάλει αντιρρήσεις στη συμφωνία είναι τα μεσάνυχτα, ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγαγε μία νίκη κατά των πολιτικών του αντιπάλων, οι οποίοι ελέγχουν εκτός της Γερουσίας και τη Βουλή.

Η γερουσία αποτελεί το άνω σώμα του Κογκρέσου, ενώ η Βουλή το κάτω σώμα και μαζί συγκροτούν το Κογκρέσο, το κοινοβούλιο των ΗΠΑ, το οποίο διατηρεί σημαντικές εξουσίες και πολλές φορές μπορεί να επέμβει ενεργά και να ανατρέψει αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας, της οποίας προΐσταται ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα