Απέρριψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία κατά του ΙΚ όσο στηρίζει τον Άσαντ

sir

Απέρριψε η κυβέρνηση των ΗΠΑ το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ρωσία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ανταλλάξει πληροφορίες με τη Μόσχα για στόχους στη Συρία, εάν το Κρεμλίνο δεν μεταβάλει τη θέση του σε ό,τι αφορά τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, δήλωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μοιραστεί πληροφορίες με τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με την ISIS, π.χ. δεδομένα για θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία, και αναμένει να πράξουν το ίδιο και οι ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με τη Ρωσία στη Συρία ωσότου (η Μόσχα) αλλάξει τη στρατηγική της να υποστηρίζει τον Άσαντ και δεν επικεντρωθεί στο ΙΚΙΛ» δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Μισέλ Μπολντάνζα, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο της παλαιότερης ονομασίας του ΙΚ, Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε.

Η Δύση και πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή δεν θεωρούν τον Άσαντ νόμιμο πρόεδρο της Συρίας.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της ISIS στο έδαφος της Συρίας από τον Σεπτέμβριο του 2014, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού ή των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εναντίον της ISIS τον Σεπτέμβριο του 2015, κατόπιν αιτήματος του Άσαντ.

Στις 19 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι πως η ρωσική πρόταση συνεργασίας και συντονισμού σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ΗΠΑ στη Συρία παρέμενε στο τραπέζι ήδη δυόμισι μήνες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα