Απάντηση των υπαλλήλων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

ΕΒΖ-ζάχαρηΣειρά απαντήσεων, διαψεύσεων και τοποθετήσεων από σωματεία εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης πυροδότησε η συνέντευξη του νέου προέδρου της ΕΒΖ Χρήστου Ρώσσιου στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93.4. Μετά τον σύλλογο επιστημονικού προσωπικού και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κεντρικών Υπηρεσιών της ΕΒΖ απαντά στα ζητήματα που τέθηκαν και αφορούσαν την μισθοδοσία των υπαλλήλων, την διαχείριση ποσών και το μέλλον της επιχείρησης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Μετά την συνέντευξη του Νέου Προέδρου κ. Ρώσσιου Χρήστου στο Ραδιοφωνικό Σταθμό “ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” στις 18/4/2016 στο δημοσιογράφο Α. Λυκεσά και την αναφορά του σε διάφορα θέματα που αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

1) Όσον αφορά την αναφορά του Προέδρου στις αποδοχές των εργαζομένων τονίζουμε ότι ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην Ε.Β.Ζ. δεν ξεπερνά τα 1.500€/ μήνα [ πλην 42 εργαζομένων του Εργοστασίου Ορεστιάδας οι οποίοι λαμβάνουν επιπρόσθετα επίδομα ειδικών συνθηκών] (παραμεθόριο επίδομα) το οποίο ανέρχεται σε 500€ μικτό ανά μήνα (περίπου). Επομένως δεν υφίσταται θέμα παραμεθορίου επιδόματος στις Κεντρικές Υπηρεσίες όπως ειπώθηκε διότι αυτό θα αντέβαινε τον Νόμο που σε καμία μητροπολιτική πόλη δεν δίνεται στους εργαζομένους παραμεθόριο επίδομα. Παρόλα αυτά από τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι έχοντας επίγνωση του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος της Εταιρείας έχουν έρθει σε επαφή με την Διοίκηση για περαιτέρω περικοπή των αποδοχών τους.

2) Εν προκειμένω για το επίμαχο ποσό των 7.000.000€ που αναφέρθηκε ότι πήγε σε δεσμευμένο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με σκόπιμη ενέργεια διοικητικών στελεχών, στερώντας από την Εταιρεία χρηματικό πόρο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια των διοικητικών στελεχών έχει πάντοτε την έγκριση της Διοίκησης.

3) Όσον αφορά την προμήθεια γεωργικών εφοδίων ακολουθείται κατά γράμμα ο Κανονισμός Προμηθειών της Εταιρείας και πραγματοποιείται μειοδοτικός διαγωνισμός σε πανελλαδικό επίπεδο, διασφαλίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα της Εταιρείας, αλλά και του Αγροτικού Κόσμου, με σκοπό την βελτιστοποίηση του καλλιεργητικού κόστους της τευτλοκαλλιέργειας της Εταιρείας.

4) Ως προς την πρόθεση υιοθέτησης της πρότασης χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την πώληση των θυγατρικών της Σερβίας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οριστική αποδοχή της, εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για την μεσοπρόθεσμή βιωσιμότητα της Ε.Β.Ζ. Οι θυγατρικές της Σερβίας συνεισέφεραν και μπορούν να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως : μέσω κερδοφορίας και πληρωμής μερισμάτων, μέσω προμήθειας ζάχαρης σε ανταγωνιστική τιμή και μέσω συνεισφοράς στον ετήσιο τζίρο του Ομίλου.
Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς εάν στηρίζεται σε ένα επιχειρησιακό μοντέλο το οποίο ανταποκρίνεται αφ’ ενός μεν σε Ευρωπαϊκά πρότυπα και αφετέρου στις επερχόμενες εξελίξεις αναθεώρησης της ΚΟΑ Ζάχαρης (τέλος ποσοστώσεων).

Οι ροές των μερισμάτων διακόπηκαν από την Σερβία το 2013 λόγω σύστασης ενεχύρων από την πιστώτρια τράπεζα.

Όλα τα παραπάνω συνυπογράφουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του Συλλόγου Εργαζομένων των Κεντρικών Υπηρεσιών της ΕΒΖ καθώς και όλα τα Διευθυντικά και λοιπά διοικητικά στελέχη της Εταιρείας που αγωνιούν για την επιβίωση της». Το κείμενο υπογράφεται από τον πρόεδρο του Σ.Υ.Κ.Υ.Ε.Β.Ζ., κ. Θ. Χρυσικόπουλο, την γραμματέα Π. Στύλλου και τους διευθυντές των Διοικητικών, Εμπορικών, Οικονομικών, Τεχνικών και Γεωπονικών Υπηρεσιών.

Πηγή: Στο Κόκκινο

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα