Απάντηση Λαγκάρντ σε Τσίπρα,ενώ η κυβέρνηση «αξιοποιεί το μομέντουμ»

jkhkjjnΜε μια επιστολή “κάλυψη” στους συνεργάτες της,η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε χθες αργά το βράδυ στον πρωθυπουργό.

Χωρίς να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο των συνομιλιών Τόμσεν- Βελκουλέσκου, η επικεφαλής του ΔΝΤ  άφησε σοβαρές αιχμές για την πατρότητα τους και έδωσε τις δικές της ερμηνείες ως προς αυτές.Μάλιστα χαρακτηρίζει ως ανοησία τη θεωρία που λέει πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα χρησιμοποιούσε ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης.

Στη συνέχεια,αναλύει εκ νέου τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κλίμα και το επίπεδο εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση και το Ταμείο.

Αναλυτικά η επιστολή της Christine Lagarde στον Αλέξη Τσίπρα:

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 2ας Απριλίου, στην οποία ρωτάτε για τη θέση του ΔΝΤ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος με την Ελλάδα.

Η θέση μου για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται είναι πως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από το να έχουμε ένα πρόγραμμα με συνοχή που να μπορώ να παρουσιάσω στο εκτελεστικό μας συμβούλιο. Έχω πολλές φορές τονίσει πως μπορούμε να στηρίξουμε μόνο ένα πρόγραμμα που να είναι αξιόπιστο και που να βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, αλλά και να πετυχαίνει το στόχο του να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο μιας ισχυρής ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει σταδιακά τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε άλλη περίπτωση, θα αποτύγχανε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ, μεταξύ άλλων επιπλοκών, θα σήμαινε πως η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου σύντομα να αναγκαστεί να εφαρμόσει κι άλλα μέτρα. Φυσικά, οποιαδήποτε θεωρία πως αξιωματούχος του ΔΝΤ θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός σαν τακτική διαπραγμάτευσης, αποτελεί απλά ανοησία.

Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές, μία από αυτές πρόσφατα στο τηλέφωνο, παραμένω σταθερή στο επιχείρημά μου ότι αν ήταν αναγκαίο να χαμηλώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για να έχουμε μία ρεαλιστική πιθανότητα να τους πετύχουμε, θα υπήρχε και ανάγκη για μεγαλύτερη ανακούφιση του χρέους. Προς όφελος των Ελλήνων, πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτές τις συνομιλίες τάχιστα.

Συμφωνώ μαζί σας ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, και το συμβάν του σαββατοκύριακου με κάνει να ανησυχώ για το αν μπορούμε να κάνουμε πρόοδο σε ένα κλίμα ακραίας ευαισθησίας σε εκατέρωθεν δηλώσεις. Παρόλα αυτά, μετά από σκέψη, αποφάσισα να επιτρέψω την επιστροφή της ομάδας μας στην Αθήνα για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Η ομάδα αποτελείται από πεπειραμένο προσωπικό που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξή μου. Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως το ΔΝΤ πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και όχι με απειλές, και δεν ανακοινώνουμε τις θέσεις μας μέσω διαρροών. Για να βελτιώσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια του διαλόγου μας, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτή την επιστολή στην ιστοσελίδα του Ταμείου. Αναμένω επικοινωνία από εσάς για το πώς θα προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Επαφές με ξένους ηγέτες και επικεφαλής των θεσμών ο Τσίπρας

Έπειτα από το σάλο που δημιούργησαν οι “διαρροές”,η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να “κεφαλαιοποιήσει το momentum”  και με αλλεπάλληλες επαφές προσπαθεί να κλείσει με κάθε τρόπο- και με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι- την αξιολόγηση εντός του μήνα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται,μεταξύ άλλων,ότι αναφέρθηκε στις επίμαχες συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ λέγοντας ότι:«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από τις παρεμβάσεις Τόμσεν και για το ποιες είναι οι προθέσεις του ΔΝΤ».

Από τη μεριά της η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να διαβεβαίωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι «τον Απρίλιο θα κλείσουμε», ενώ τον ενημέρωσε ότι θα μιλήσει σήμερα με την ίδια την Λαγκάρντ για το θέμα.

Παράλληλα,ο Αλέξης Τσίπρας  είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες προχθές με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιοβάνι Πιτέλα, τον διοικητή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από την μεριά του  έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Σήμερα ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ θα ακολουθήσει συνομιλία και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα