Αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχέδιο ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους

170216130325_5027Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για το σχέδιο ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για επικοινωνιακή παράσταση που εξοργίζει, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «αφού έκοψε το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσίπρας υπόσχεται θέση τα συσσίτια».

«Οι άνεργοι θέλουν δουλειά όχι καλύτερες σχέσεις με το ταμείο ανεργίας», υπογράμμισε από την πλευρά του το Ποτάμι, ενώ σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ούτε το ‘να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι’ δεν ισχύει για την κυβέρνηση».

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των κομμάτων

ΝΔ: Επικοινωνιακή παράσταση που εξοργίζει

Επικοινωνιακή παράσταση, που όχι μόνο δεν πείθει, αλλά εξοργίζει ακόμη περισσότερο όσους έχουν υποστεί τη φορολογική επιδρομή και τις περικοπές μισθών χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επανίδρυση του κοινωνικού κράτους.

Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ. Κουμουτσάκος, σημείωσε: «Θα συμβουλεύαμε τον κ. πρωθυπουργό να αποφεύγει κάθε είδους μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ουδείς τις ακούει. Ουδείς τις πιστεύει. Το ίδιο ισχύει, κατά κύριο λόγο, και για τις σημερινές ανακοινώσεις δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας που έκανε από την ασφαλή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν θέλει να έχει την πραγματική εικόνα, ας επικοινωνήσει απευθείας με τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους πολύτεκνους, τους μικρομεσαίους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως τους νέους, που εξαιτίας της πολιτικής του δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και έχουν χάσει κάθε ελπίδα βελτίωσης της ζωής τους.

Ας τους ρωτήσει τι πιστεύουν για τον ίδιο και την πολιτική του. Από τις απαντήσεις που θα πάρει ίσως τότε και μόνον μπορέσει να κατανοήσει ότι η κοινωνία, βαθιά απαισιόδοξη για το παρόν και χωρίς προοπτική για το μέλλον, είναι πλέον πολύ μακριά και απέναντί του.

Η σημερινή επικοινωνιακή παράσταση, όχι μόνο δεν πείθει, εξοργίζει ακόμα περισσότερο τα θύματα της φορολογικής επιδρομής και της περικοπής μισθών και συντάξεων που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει επιβάλλει στην ελληνική κοινωνία.

Ό,τι και να κάνει, ό,τι και να πει ο κ. Τσίπρας ούτε θα σταματήσει, ούτε θα ανακόψει την αντίστροφη μέτρηση που, εδώ και καιρό, έχει ξεκινήσει για τoν ίδιο και την Κυβέρνησή του».

ΠΑΣΟΚ: Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ υπόσχεται θέση στα συσσίτια

Οτι βρίσκεται σε «Πρωταπριλιά διαρκείας» όσον αφορά και τους οικονομικά ασθενέστερους κατηγορεί τον πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ.

«Στα λόγια το γνωστό μονότονο «κοινωνικό προσωπείο», χωρίς περιεχόμενο, με ψέματα και αόριστες υποσχέσεις. Στην πράξη κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κόψιμο των συντάξεων, πλειστηριασμοί της Α’ κατοικίας, απειλή για τα εργασιακά δικαιώματα.
Τώρα αφού κόβει το ΕΚΑΣ , υπόσχεται ένταξη των δικαιούχων του στα συσσίτια.Μετατρέπει τους συνταξιούχους σε απόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μόνο το 20% των προβλεπόμενων (ελάχιστων) κονδυλίων έχουν χρησιμοποιηθεί το Α’ εξάμηνο του 2016. Φυσικά ούτε λέξη για ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, προοπτική και ελπίδα για τον τόπο», σχολιάζει.

Ποτάμι: Οι άνεργοι θέλουν δουλειά όχι καλύτερες σχέσεις με το ταμείο ανεργίας

Σύμφωνα με το Ποτάμι, ο πρωθυπουργός μπορεί να εμφανίζεται όλο και λιγότερο στις συζητήσεις στην αίθουσα της ολομέλειας τελευταία, αλλά έχει αυξήσει τις εμφανίσεις του στους προαύλιους χώρους.

«Μετά το προχθεσινό σουαρέ στον κήπο με τις περί συνταγματικής αναθεώρησης ανακοινώσεις, σήμερα είχαμε νέα φιέστα με ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος. Εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας την ανάσχεση της ανεργίας μέσα από την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για ανέργους. Θέλουμε να τον ενημερώσουμε ότι οι άνεργοι αναζητούν δουλειά – όχι καλύτερες σχέσεις με το ταμείο ανεργίας. Οι άνεργοι ελπίζουν το 2017 να δουλεύουν και δεν δελεάζονται από την προοπτική να εξακολουθούν μέχρι τότε να είναι άνεργοι ώστε να απολαύσουν τα δωρεάν εισιτήρια που τους υποσχέθηκε εν μέσω θέρους ο κ.Τσίπρας», αναφέρει.

«Μόνο κοινωνική αναλγησία μπορεί να χαρακτηρίζει μια κυβέρνηση, η οποία έρχεται λίγες μέρες αφότου έκοψε το ΕΚΑΣ σε 160,000 συνταξιούχους, να καυχηθεί για την ασφαλιστική της μεταρρύθμιση. Προφανώς εννοεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε την περικοπή και των επικουρικών από τον Σεπτέμβρη», σημειώνει και συνεχίζει: «Ας μην καυχιέται, επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ότι μόνο με τον ΑΜΚΑ θα έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: Πρόσβαση υπάρχει και σήμερα, αλλά εκείνο που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι και οι ανασφάλιστοι πληρώνουν συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 10% ως 25%».

«Όσο για τον ΕΟΠΥΥ, το μόνο που δεν είπε είναι πότε σκοπεύει να πληρώσει όσους περιμένουν εδώ και μήνες. Μάλλον θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των φακέλων που ανακοίνωσε. Όσο για τις νέες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για τις ομαδικές απολύσεις, τις ακούμε με ενδιαφέρον. Εν τω μεταξύ, τι έχει να πει η κυβέρνηση για όσους ήδη σήμερα απολύονται κατά εκατοντάδες; Ή οι κόκκινες γραμμές θα ισχύσουν αφού θα έχει απολυθεί κι ο τελευταίος εργαζόμενος;», υπογραμμίζει.

ΚΚΕ: Ούτε το να σε κάψω Γιάννη δεν ισχύει για την κυβέρνηση

Η λεγόμενη “κοινωνική πολιτική” είναι η ταξική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία πήρε την αντιλαϊκή σκυτάλη από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει τη φτωχοποίηση του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου» αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Ούτε το “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι” δεν ισχύει για την κυβέρνηση, που βάζει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, καταργεί το ΕΚΑΣ, μειώνει μισθούς και συντάξεις, διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ, αυξάνει τους φόρους στον λαό, ενώ στο κεφάλαιο προσφέρει φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και επενδυτικά πακέτα», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Ενωση Κεντρώων: Καλό θα ήταν να ισχύουν όσα είπε ο Τσίπρας αλά δεν…

«Οι συγκεκριμένοι πυλώνες είναι απλώς στόχοι οι οποίοι στην πράξη δεν έχουν επιτευχθεί. Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο χάος και χρειάζεται σκληρή δουλειά για να ισορροπήσουμε. Καλό θα ήταν να ίσχυαν αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας αλλά δυστυχώς δεν ισχύουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα