Αναχώρησε σήμερα ο Ομπάμα για Ιαπωνία και Βιετνάμ

President_Obama_Visits_Kennedy_Space_CenterO πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε σήμερα από την Ουάσινγκτον για ένα ταξίδι στην Ασία, ισχυρό σε συμβολισμούς, με πρώτο σταθμό το Βιετνάμ και στη συνέχεια την Ιαπωνία, όπου για πρώτη φορά εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο μνημείο της Χιροσίμα.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One απογειώθηκε από τη βάση ‘Αντριους, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, γι αυτό το δέκατο ταξίδι του Ομπάμα στην Ασία, μια περιοχή την οποία ο πρόεδρος, στο τέλος της θητείας του, έκανε προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής.

Πριν από την άφιξή του στο Βιετνάμ, το οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέπτεται πρώτη φορά, το προεδρικό αεροπλάνο θα κάνει μια στάση στο ‘Ανκορατζ, στην Αλάσκα για να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000 και τον Τζορτζ Μπους το 2006, ο Ομπάμα θα είναι ο τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ που μεταβαίνει στην άλλοτε εχθρική χώρα μετά το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ το 1975.

Ο Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Ανόι πριν μεταβεί στη Χο Τσι Μινχ (πρώην Σαϊγκόν).   Στα μέσα της εβδομάδας, ο Ομπάμα θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για να μετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G7, της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη στο Ισε-Σίμα, στο κέντρο του αρχιπελάγους. Την Παρασκευή θα μεταβεί στο Πάρκο Ειρήνης στη Χιροσίμα, αφιερωμένο στην μνήμη των θυμάτων, εκεί όπου πριν από επτά δεκαετίες έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει έτσι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται αυτό το μέρος που θυμίζει τον πυρηνικό όλεθρο. Ο Ομπάμα αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της θαλάσσιας και οικονομικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διμερών συνομιλιών στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής της “εκ νέου εξισορρόπησης” προς την Ασία, ένα ταξίδι που πραγματοποιείται ακριβώς την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας από την μια πλευρά και των γειτόνων της και της Ουάσινγκτον από την άλλη.

“Αυτό το ταξίδι βασίζεται σε δύο κύρια στοιχεία της (εξωτερικής μας πολιτικής της) εκ νέου εξισορρόπησης”, διευκρίνισε ο Διευθυντής Ασιατικών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

“Πρώτον, η δημιουργία νέων συνεργασιών με αναδυόμενες δυνάμεις στην περιοχή, όπως το Βιετνάμ και δεύτερον, η ενίσχυση των συμμάχων μας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, θέμα που είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την Ασία”. Πριν από τη λήξη της θητείας του στις αρχές του 2017, ο Ομπάμα θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο μια τελευταία επίσκεψη στην Ασία, συγκεκριμένα στην Κίνα, για τη σύνοδο κορυφής της G20, και στο Λάος, το οποίο θα επισκεφθεί για πρώτη φορά αμερικανός πρόεδρος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα