Ανακοίνωση της Κομμουνιστικής Τάσης ΣΥΡΙΖΑ-Το πνίξιμο του λαϊκού, επαναστατικού «Όχι» ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ

590_3b6d813a6dd158060aa890c4bbdb4450

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Η ηγετική ομάδα και 110 βουλευτές αποστάτησαν από το κόμμα ψηφίζοντας το Μνημόνιο. Καμία υποστήριξη στη μνημονιακή κυβέρνηση “εθνικής ενότητας”. Έκτακτο συνέδριο για ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας τώρα.

Το μνημονιακό κοινοβουλευτικό πραξικόπημα τρόικας – ελληνικής ολιγαρχίας – κυβέρνησης με σκοπό το πνίξιμο του λαϊκού, επαναστατικού «Όχι» του δημοψηφίσματος, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ. Με μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία 229 προθύμων της «εθνικής ενότητας», το τρίτο Μνημόνιο άγριας λιτότητας έγινε νόμος του κράτους.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 110 βουλευτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αποστασία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, παραβίασαν όλες τις στοιχειώδεις πολιτικές, προγραμματικές και καταστατικές αρχές του κόμματος και ψηφίζοντας «Ναι» στο νέο Μνημόνιο, άλλαξαν οριστικά στρατόπεδο και τέθηκαν ανοικτά στην υπηρεσία του «μαύρου μετώπου» τρόικας – ελληνικής καπιταλιστικής ολιγαρχίας.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια ποιοτική αλλαγή στην πολιτική κατάσταση. Δεν έχουμε πλέον στην εξουσία μια κυβέρνηση «με κορμό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» με τη συμμετοχή αποστατών από τον ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τη στήριξη της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός έχει οριστικά αποδεχθεί τον ρόλο του αστού, εθνικού τάχα, ηγέτη, σε πλήρη όμως σύγκρουση με την αντιμνημονιακή πλειοψηφία του «έθνους». Εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει όλη την απαραίτητη «βρώμικη» μνημονιακή δουλειά, προσπαθώντας να αποφύγει την προσφυγή σε εκλογές, η οποία για λόγους «διασφάλισης της σταθερότητας», δηλαδή σταθεροποίησης του μνημονιακού κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, ξορκίζεται από τα νέα του αφεντικά.

Δυστυχώς, μόνο 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ψήφισαν το αυτονόητο «Όχι» στο νέο Μνημόνιο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, αποδείχτηκε στην πλειοψηφία της ένας συρφετός δειλών καριεριστών που δεν έχουν δικαίωμα να φέρουν τον τίτλο των εκπροσώπων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 7 «παρόντες» ή «απόντες» βουλευτές, απλά φοβήθηκαν να διαλέξουν ανοικτά στρατόπεδο. Μόνο οι 32 βουλευτές που ψήφισαν «Όχι» δικαιούνται σύμφωνα με τις πολιτικές και καταστατικές αρχές του κόμματος να φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιβεβλημένη και αυτονόητη καταψήφιση του Μνημονίου από τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, δυστυχώς συνοδεύτηκε από μια εντελώς λαθεμένη και επιζήμια δήλωση της ηγεσίας της σχετικά με την κυβέρνηση δια στόματος του σ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Ψηφίζουμε όχι στο Μνημόνιο, στηρίζουμε την κυβέρνηση» ήταν η δήλωση αυτή. Είναι όμως αδιανόητο μετά και από τη διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος σε βάρος του περήφανου, λαϊκού «όχι» και την οριστική μετατροπή της κυβέρνησης σε μνημονιακή κυβέρνηση «εθνικής ενότητας», η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώνει ότι «στηρίζει» την κυβέρνηση. Αυτή η στάση μόνο σύγχυση και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει στις τάξεις των αριστερών αγωνιστών. Αποδυναμώνει τον αναγκαίο αγώνα της αριστερής πτέρυγας για την εκδίωξη των επίορκων ηγετών, βουλευτών και της πολιτικής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υπερψήφιση του Μνημονίου από την πλειοψηφία της Κ.Ο και η πραξικοπηματική ανάδειξη μιας μνημονιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη και το μεγάλο λαϊκό «Όχι» της 5ης Ιουλίου, αντικειμενικά αποτελούν μια σοβαρή ήττα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που έδειξαν την αποφασιστικότητά τους για επαναστατική μάχη, αλλά προδίδονται από ανάξιους και επίορκους ηγέτες.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία, από την ανάγκη να βρουν πολιτική λύση μπροστά στην ολομέτωπη μνημονιακή επίθεση που δέχονταν από τον ταξικό τους αντίπαλο, «έσπρωξαν» ένα αριστερό κόμμα από το πολιτικό περιθώριο στην εξουσία και μετέτρεψαν ανάξιους ρεφορμιστές διανοούμενους και πολιτικούς καριερίστες σε μαζικούς πολιτικούς ηγέτες. Τώρα αυτοί οι ηγέτες ξεπληρώνουν τις μάζες με το αντίτιμο της ανοικτής προδοσίας. Διοχετεύουν σε μεγάλες δόσεις στις φλέβες του λαού το δηλητήριο του πολιτικού κυνισμού και της παθητικής ανοχής και συμφιλίωσης με τις βάρβαρες καπιταλιστικές πολιτικές των Μνημονίων. Εξυπηρετούν τα σχέδια της αστικής αντίδρασης, που εμφανίζοντας στο εξής την Αριστερά σαν συνένοχο για τη συντριβή του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου λαού, θα επιχειρήσει με ευνοϊκότερους όρους την ανάκαμψη της απήχησης όλων των κομμάτων της, «κεντρώων», δεξιών και ακροδεξιών.

Η προδοσία της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αναπόφευκτα παραλυτικές συνέπειες στο κίνημα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ήδη η χτεσινή απογευματινή συγκέντρωση έξω από τη Βουλή αντανακλούσε αυτές τις συνέπειες, με τις μάζες του κινήματος του «Όχι» να είναι απούσες και τους αναρχικούς ή «αναρχικούς» της Ασφάλειας να δίνουν τον τόνο με πράξεις απελπισμένης και εκτονωτικής βίας. Αναπόφευκτα για ένα διάστημα, στις εργατικές μάζες θα κυριαρχήσει η απογοήτευση, η μοιρολατρία και η σύγχυση. Όμως το διάστημα αυτό δεν θα είναι μεγάλο, καθώς η ανίατη αρρώστια του ελληνικού καπιταλισμού και η αναπόφευκτη, ταχύτατη πορεία του προς το «Grexit» θα φέρουν νέες βίαιες αναταράξεις στην κοινωνική συνείδηση και θα ξαναβάλουν την εργατική τάξη στο δρόμο του μαχητικού ταξικού και πολιτικού αγώνα.

Το πιο κρίσιμο και επείγον ζήτημα τούτες τις ώρες είναι η ύπαρξη μιας σημαίας για να συσπειρωθούν γύρω της οι καλύτεροι αγωνιστές και να προετοιμάσουν από τώρα το έδαφος για τις μελλοντικές νικηφόρες μάχες. Τον ρόλο αυτόν πρέπει να διαδραματίσει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή έχει το καθήκον να σώσει από την αποστράτευση και την απογοήτευση χιλιάδες αριστερούς αγωνιστές, δίνοντας πολιτική έκφραση και διέξοδο στα αισθήματα της δίκαιης οργής τους για την κυβέρνηση και την ηγετική ομάδα.

Το πιο επείγον καθήκον της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ξεκινήσει τώρα μια αποφασιστική μάχη για να περάσει το κόμμα από τα χέρια των επίορκων ηγετών, στα χέρια των αριστερών αγωνιστών. Για να συμβεί αυτό μόνο ένα μέσο υπάρχει, το έκτακτο συνέδριο με σκοπό τη ριζική αλλαγή πολιτικής και ηγεσίας. Η εναντίωση της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής στο Μνημόνιο και η εξελισσόμενη εξέγερση της βάσης, της Νεολαίας και της μεσαίας στελέχωσης του κόμματος, διαμορφώνουν απόλυτα ευνοϊκούς όρους. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει τη δύναμη να επιβάλει τη διενέργεια του εκτάκτου συνεδρίου, για την οποία απαιτούνται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ οι υπογραφές του ¼ των μελών του κόμματος.

Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, με όλα τα μέλη και τους υποστηρικτές της σε δεκάδες οργανώσεις του κόμματος, θα πρωτοστατήσει στον αναγκαίο αγώνα που πρέπει να διεξαχθεί για την άμεση διενέργεια έκτακτου συνεδρίου πολιτικής καταδίκης της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας, ριζικής αλλαγής πολιτικής και ηγεσίας. Όμως θεωρεί ότι η επείγουσα αυτή πολιτική μάχη πρέπει να δοθεί με άξονα τη ρητή πολιτική καταγγελία των ρεφορμιστικών και σοσιαλδημοκρατικών ιδεών και θέσεων που αποδείχθηκαν το «όχημα» της προδοσίας και με όπλο το απαραίτητο προγραμματικό σχέδιο εναλλακτικής λύσης στην πολιτική υποταγής στα Μνημόνια. Δεν χρειαζόμαστε ένα τεχνοκρατικό σχέδιο διαχείρισης. Δεν χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μετάβασης σ’ έναν καπιταλισμό με εθνικό νόμισμα. Ο καπιταλισμός είτε με ευρώ, είτε με εθνικό νόμισμα μπορεί να διατηρηθεί στη ζωή μόνο με Μνημόνια άγριας λιτότητας. Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πρόγραμμα που θα ξεριζώνει την αιτία των Μνημονίων, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό και δεν θα αποτελεί έναν «οδικό χάρτη» για γραφειοκράτες, τεχνικούς διαχειριστές, αλλά θα προϋποθέτει για την εφαρμογή του την ενεργή συμμετοχή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το προγραμματικό σχέδιο υπάρχει και έχει δημοσιοποιηθεί έγκαιρα. Είναι το πρόγραμμα αντικαπιταλιστικής – σοσιαλιστικής ρήξης που έχει επεξεργαστεί και υπερασπίζει από την ίδρυσή της η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλούμε τους αριστερούς αγωνιστές και τις αγωνίστριες να συσπειρωθούν στην Κομμουνιστική Τάση παλεύοντας για την εφαρμογή του. Γιατί μόνο δυναμώνοντας την πιο συνεπή, επαναστατική φωνή μέσα στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να παλέψουμε αποτελεσματικά και νικηφόρα ενάντια στη μνημονιακή προδοσία της ηγετικής ομάδας”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα