Ανάπτυξη στην οικονομία της Βρετανίας παρά το Brexit

2d7c08db-9d87-43ce-921f-513acca86f7e-2060x1236Η βρετανική οικονομία επιβραδύνθηκε ελαφρά μόνο στο τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά την απόφαση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου υπέρ του Brexit, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει ότι η Βρετανία άντεξε καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί, μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό 2%.

Η στερλίνα ενισχύθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου και του ευρώ αμέσως μετά την ανακοίνωση, αλλά στη συνέχεια επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδά της.

Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο ήταν υψηλότερη από τις προσδοκίες των αναλυτών που είχαν ερωτηθεί από την WSJ, οι οποίοι προέβλεπαν έναν ρυθμό 0,4%, αλλά ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε σημειωθεί ρυθμός 0,7% ή 2,7% σε ετήσια βάση.

Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την εικόνα της βρετανικής οικονομίας μετά το Brexit, όπως είχε προκύψει από μία σειρά οικονομικών δεικτών και ερευνών, οι οποίοι περιέγραφαν μία γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το αρχικό σοκ που ακολούθησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πιθανή μία μεγαλύτερη επιβράδυνση στο μέλλον, καθώς η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και η αναθέρμανση του πληθωρισμού συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το 80% της βρετανικής οικονομίας.
Αυξημένη δραστηριότητα σημείωσαν οι επιχειρηματικές υπηρεσίες, οι κρατικές υπηρεσίες, το λιανικό εμπόριο και οι επικοινωνίες.

Η ισχύς του τομέα των υπηρεσιών αντιστάθμισε τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγή, της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της αγροτικής παραγωγής.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα