Ανάληψη ευθύνης για εμπρησμό ΑΤΜ στη Θεσσαλονίκη

Τα ξημερώματα της τρίτης 17/5 ,άγνωστοι πραγματοποιήσαν εμπρηστική επίθεση σε 5 ΑΤΜ σε διάφορες περιοχές της θεσσαλονίκης,στην συνέχεια ανάρτησαν κείμενο ανάληψης σε γνωστό αντιεξουσιαστικό ιστότοπο(Athens.Indymedia.org)

Το κείμενο ανάληψης

Από την εδραίωση και την επιβολή του καπιταλισμού σε κάθε μορφή ζωής, οι τράπεζες αποτελούσαν και αποτελούν την έκφραση των συμφερόντων των αφεντικών, των οικονομικά ισχυρών αλλά και όσων προωθούν τον οικονομικό ολοκληρωτισμό.

Ο καπιταλισμός ιστορικά ξεχώρισε ως οικονομικό σύστημα, το οποίο στηρίχθηκε στην υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και στη δημιουργία κυρίαρχων οικονομικών ελίτ, υπεύθυνων για την κίνηση και την αναπαραγωγή του. Αυτό οδήγησε σε προβλεπόμενες “οικονομικές κρίσεις”, απότοκο των οποίων υπήρξαν οι κοινωνικοπολιτικές κρίσεις και η περαιτέρω εξαθλίωση των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Η ουσία του καπιταλισμού όμως έμεινε ακέραια, η οποία ανάγει το κέρδος και την ατομική κοινωνική ανέλιξη σε όρο επιβίωσης. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών σχέσεων/συμπεριφορών/συναισθημάτων και με τη δημιουργία αποκλεισμών όσων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τις βιοτικές τους ανάγκες, γεννώντας καθημερινά το φόβο και την ανασφάλεια.

Η τράπεζα συγκεκριμένα, αποτελεί το πιο ευκρινές σύμβολο του καπιταλισμού, μέσω του οποίου εδραιώνεται η κυριαρχία και η επιβολή του στους εκμεταλλευόμενους,  υποθηκεύοντας τους όρους ζωής και επιβίωσής τους. Τα ΑΤΜ είναι η 24ωρη υπενθύμιση της επιβολής και συντήρησης του κεφαλαίου. Η παρουσία τους στους δρόμους, στα σούπερ-μάρκετ, σε πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα φανερώνει τον καθημερινό εκβιασμό που επιτελείται. Υπενθυμίζουν πως η επιβίωση του ατόμου σ’αυτήν την κοινωνία βρίσκεται πάντα σε σχέση εξάρτησης με το κεφάλαιο.

Μέσα όμως στο καπιταλιστικό σύστημα και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που αυτό γεννάει είναι αναπόφευκτη η εμφάνιση μορφών αντίστασης στην επιβολή τους. Η τράπεζα ως έκφραση της νόμιμης τοκογλυφίας αποτέλεσε διαχρονικό στόχο των εξεγερμένων, είτε ως πηγή εισοδισμού -μέσω των ληστειών, είτε ως επαναστατική επιλογή συνειδητής εναντίωσης. Οι εμπρησμοί τραπεζών και οι απαλλοτριώσεις χρημάτων για την εξυπηρέτηση όχι μόνο επαναστατικών αλλά και υπαρκτών αναγκών της καθημερινής πραγματικότητας για την απελευθέρωση του υποκειμένου από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, είναι ριζοσπαστικές επιλογές.

Αυτή τη στιγμή, δεκάδες αναρχικοί βρίσκονται έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές διωκόμενοι για πράξεις επαναστατικής βίας ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Βλέποντας ως μονόδρομο την όξυνση, τη διάχυση και τον πολλαπλασιασμό των δράσεων επίθεσης, άμυνας και αλληλεγγύης, τα ξημερώματα της τρίτης 17/5  βάλαμε φωτιά σε 5 ΑΤΜ σε διαφορες περιοχές της θεσσαλονίκης.

ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα