Αλ. Τσίπρας:«Περνάμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης»

auti-tha-einai-i-kubernisi-tsipra-me-ta-10-upourgeia_2.w_hrΣύντομα θα δοθεί η ανάσα ρευστότητας που χρειάζεται η οικονομία, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας κατά την  έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, αναφερόμενος στο τέλος της αξιολόγησης, αλλά και το waiver.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση θα πανηγυρίσει μόνο όταν στην επόμενη διετία σημειωθεί μείωση της ανεργίας και βγει η χώρα από τα μνημόνια.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον «κόφτη» χρέους, λέγοντας ότι έτσι απελευθερώνονται πόροι για την οικονομία, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στη συζήτηση για το Grexit.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της αξιολόγησης σε σχέση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από την οποία -όπως είπε- δεν κόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις offshore ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η πραγματικότητα -που σε αυτή την περίπτωση ήταν το περιεχόμενο της ρύθμισης για τις off shore- ανέδειξε για μία ακόμη φορά το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της στον αγώνα της συκοφάντησης της κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν «φθάσαμε στο δια ταύτα», τότε «άλλοι ήταν αυτοί που το έβαλαν στα πόδια και τρέχουν ακόμα για να προλάβουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους.

«Στα ζητήματα ηθικής, μακάρι να επενδύει η αντιπολίτευση την πολιτική αντιπαράθεση, γιατί είναι και στον τελευταίο πολίτη ευκρινής η διαφορά της μέρας με τη νύχτα», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

 Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Ελλάδα, στις 21 Ιουνίου.

 

Αναλυτικότερα η ομιλία του Αλ.Τσίπρα:

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε γιατί ο κόφτης χρέους είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και προϋπόθεση να περάσουμε σε νέα εποχή. Η δέσμευση ότι Ελλάδα θα έχει ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ δημιουργεί τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Από το 2009-2013 έδινε το 23% για την οικονομία.

Λένε πολλοί ότι αυτός ο κόφτης θα έχει πραγματική δράση μετά το 2018. Διαπραγματευόμαστε και φέρνουμε κατακτήσεις για τις πολλές επόμενες δεκαετίες. Ο κόφτης χρέους θα αποφέρει πολύ σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο και αυτό είναι πολύ θετικό.  Αυτή η εξέλιξη τελειώνει την υπόθεση Grexit!

Δεν πήγαμε πίσω τις κόκκινες γραμμές που είχαμε από το Σεπτέμβριο, δεν κόψαμε ούτε ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις, κρατήσαμε προστατευμένη την πρώτη κατοικία… Οι κανόνες που συμφωνήσαμε για τα κόκκινα δάνεια είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.
Προχωρήσαμε στην αυστηροποιήση κα τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος. Γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας ενοχοποίησης της κυβέρνησης. Αλλά όλα αυτά έχουν ένα όριο την πραγματικότητα. Για μια ακόμα φορά οι πομπώδεις εξαγγελίες εξάντλησαν τη χρησιμότητά τους όταν φτάσαμε στο δια ταύτα και τώρα άλλοι είναι αυτοί που τρέχουν

Στα ζητήματα ηθικής μακάρι η αντιπολίτευση να επενδύει την πολιτική αντιπαράθεση… όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη και ταλαιπωρημένη. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγεται η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ένα ξέφωτο όπου υπάρχει διέξοδος.

Ανοίγεται μια προοπτική για μια νέα εποχή, την εποχή της δίκαιης ανάπτυξης. Σε μία χώρα που έχει χάσει το 1/4 του θετικού της πλούτου η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο. Κεντρική επιδίωξη πρέπει να είναι ο πλούτος που παράγεται να διανέμεται ίσα. Για να αποδειχθούν βάσιμες οι προσδοκίες μας οφείλουμε να έχουμε διαρκώς στραμμένη την προσοχή μας στην καθημερινότητα των πολιτών.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε η μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι και 15% για τους συνεπείς καταναλωτές. Ο κατάλογος αυτών των παρεμβάσεων μπορεί να διευρυνθεί. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η καθημερινότητα του πολίτη.

Στο υπουργικό συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχα αναφερθεί σε 11 δράσεις και τώρα μπορούμε να κάνουμε ένα απολογισμό:

Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφίστηκε – Μέχρι το πρώτο 10μερο του Αυγούστου θα έχουμε το νέο τηλεοπτικό τοπίο
Δωρεάν πρόσβαση αναφάλιστων στα δημόσια νοσοκομείο
Ο νέος νόμος για τη δημόσια διοίκηση ψηφίστηκε
Ο νέος νόμος για την έρευνα ψηφίστηκε και υλοποιείται
Η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που ήδη έχουμε κάνει…

Η φετινή τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι η πιο πετυχημένη με 27 εκατομμύρια επισκέπτες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την επανένταξη των ανέργων με προγράμματα από τα οποία θα οφεληθούν 150.000 άνεργοι…

Ταυτόχρονα έχει τελειώσει ένας κύκλος ουσιαστικού διαλόγου για την Παιδεία. Προετοιμάζουμε μεγάλη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Τέλος, υπάρχει η δουλειά που πρέπει να κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος για μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η φύση αυτών των αναγκαίων παρεμβάσεων προϋποθέτει διαδικασία διαβούλευσης. Γι’ αυτό ανοίγουμε τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, για την αναθεώρηση του Συντάγματος – θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για να κατατεθούν προτάσεις για το Σύνταγμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σας ζητώ να σηκώσετε  τα μανίκια και να αδιαφορήσετε για τις επιθέσεις κατώ από τη ζώνη. Δεν μας αφορούν ούτε η λάσπη ούτε ο λαϊκισμός. Πρέπει να στήσουμε την πατρίδα στα πόδια της. Τα μάτια μας πρέπει να είναι στραμμένα στο μέλλον και μόνο στο μέλλον.


Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο  ,οπού σύμφωνα με πληροφορίες , κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει απολογισμός στον απόηχο και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ θα τεθούν τα επόμενα βήματα και για το κυβερνητικό έργο, τα νομοσχέδια που επίκεινται. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί σχεδιασμός για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική, ενώ έχει εκφραστεί ήδη και η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος για την συνταγματική αναθεώρηση, σε επόμενη φάση.

Σημειώνεται ότι στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία για την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας και ήδη οι τροπολογίες που κλείνουν τις λεπτομέρειες της αξιολόγησης βρίσκονται τη Βουλή και σήμερα Πέμπτη αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα