Αλ.Τσίπρας: Δίνουμε τη μάχη για μια καλύτερη, δημοκρατική Ευρώπη -Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της νέας γενιάς

ÏÌÉËÉÁ ÔÏÕ ÁË. ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÇÍ ÓÕÃÊÅÍÔÑÙÓÇ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÓÔÇÍ ÐË. ÓÕÍÔÁÃÌÁÔÏÓ (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)Ξεκίνησε τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στα Ιλίσια, με τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνει εναρκτήρια ομιλία. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε συνέδριο-τομή την Κεντρική Επιτροπή, απόρροια των αποφάσεων που καλείται να ψηφίσει, δηλαδή τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΚΕ αποτελεί μία ευκαιρία για οργανωτική ανασυγκρότηση, με στόχο τη διεύρυνση του κόμματος. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της νέας γενιάς, πρέπει να αλλάξουμε το μέλλων των νέων ώστε να μείνουν στον τόπο. Πρέπει να στηρίζουμε και τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην την αντιμετωπίζουμε ως την οργανωτική ομάδα του κόμματος απλώς”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

 

“Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά απλή αναλογική”

Χαρακτήρισε πάγιο αίτημα της Αριστεράς την απλή αναλογική, προαναγγέλλοντας πως την προσεχή εβδομάδα ο σχετικός νόμος θα φτάσει στη Βουλή προς ψήφιση.

“Προκύπτει κατ’ αρχήν συμφωνία με όλους τους αρχηγούς πλην της ΝΔ, για να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών και για να δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους”.

“Μέσα στις επόμενες μέρες θα κάνουμε το χρέος μας, θα καταθέσουμε την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα με επαναφορά της απλής αναλογικής. Το ίδιο θα πράξουμε σε ό,τι αφορά και τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας για ώριμες τομές στο σύνταγμα που έχουμε επεξεργαστεί από την εποχή των κινημάτων μέχρι την τωρινή εμπειρία της διακυβέρνησης”.

 

“Τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις που δώσαμε τον Σεπτέμβριο”

O Πρωθυπουργός τόνισε πως παρά τις πιέσεις των δανειστών για περισσότερα “παράλογα” μέτρα που έπεφταν στο τραπέζι, η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις που έδωσε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, κάνοντας αναφορά σε αυτές. Παράλληλα, έθεσε ως στόχο τη μείωση της ανεργίας στο μισό την προσεχή πενταετία, αλλά αυτή να σημαίνει τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου στον χώρο εργασίας. “Αυτό είναι κάτι άγνωστο και αντίθετο στην πολιτική της ΝΔ, που θέλει απολύσεις στο Δημόσιο και περικοπές”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Έθεσε επίσης ως στόχο την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

“Πριν τις εκλογές βρεθήκαμε υπό πίεση σε καθεστώς ασφυξίας και κληθήκαμε να απαντήσουμε στο υπαρξιακό ζήτημα μέσα ή έξω από την ΕΕ. Η εμπιστοσύνη του λαού δεν ήταν τυχαία, αλλά απόρροια των διαπιστευτηρίων που δώσαμε διαπραγματευόμενοι σκληρά.

Το σημαντικότερο αποτέλεσμα ήταν ότι καταφέραμε να μειώσουμε τους παράλογους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων που είχε υπογράψει ο κ.Σαμαράς”.

“Η ΝΔ με περισσό θράσος έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρεύλωση. Προστατεύσαμε την πρώτη κατοικία των πολιτών, όπως είχαμε δεσμευτεί. Προχωρήσαμε σε γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ώστε να είναι βιώσιμο και να εξασφαλίσουμε πόρους. Πετύχαμε τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλειμματος. 

Για πρώτη φορά έγινε στα σοβαρά συζήτηση για το χρέος χωρίς κούφια λόγια, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και να κλείσει ο κύκλος του αέναου δανεισμού. Ο κόφτης για πρώτη φορά ορίζει ότι θα έχει ένα ανώτατο όριο 15% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή του χρέους, γεγονός που δημιουργεί ρεαλιστικούς στόχους πλεονασμάτων ώστε να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία”.

“Συνεχίζουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ενισχύοντας τα προγράμματα κοινοφελούς εργασίας, επιτρέψαμε τη δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μεταφοράς για ανέργους”.

Σκληρή κριτική στις Βρυξέλλες για το Brexit

Στον πρόλογό της ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή ηγεσία για το Brexit, σημειώνοντας πως η απόφαση του βρετανικού λαού δεν είναι ευθύνη του ιδίου, αλλά των πολιτικών της ευρωπαϊκής ηγεσίας τα τελευταία χρόνια.

Έκανε μνεία στο ελληνικό δημοψήφισμα απαντώντας σε όσους “μας κατηγορούν ότι κάναμε το ΟΧΙ, ΝΑΙ”.

“Θέλω να θυμίσω ότι το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν σήμαινε απλά παραμονή αλλά σήμαινε πολύ σκληρότερα μέτρα, χωρίς χρηματοδότηση, αυτόματες περικοπές συντάξεων, καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, κατάργηση των 100 δόσεων, 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και όλα όσα είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς”, τόνισε ο πρωθυπουργός.  – το ΟΧΙ δεν σήμαινε έξοδο αλλά σκληρή διαπραγμάτευση .

“Η εξέλιξη δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οφείλεται στην άνοδο της ακροδεξιάς και την α λα καρτ διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης και τις μεμονωμένες ενέργειες κρατών, που έγιναν ανεκτές από την Ευρωπαϊκή ηγεσία. Δεν πρέπει να ρίχνουμε τα βάρη του αποτελέσματος στους Βρετανούς. Όταν υψώνονται φράχτες και αφήνονται ανεξέλεγκτες πολιτικές μίσους και σωβινισμού, δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στον λαό. 

Ευθύνες έχει μία κατ’ όνομα Ένωση που θυμάται τους κανόνες μόνο όταν θέλει να τιμωρήσει τους δήθεν απείθαρχους. Μία ένωση που προκαλεί τις τάσεις του Ευρωσκεπτικισμού και οι γραφικοί κομπάρσοι γίνονται πρωταγωνιστές της ιστορίας”.

“H Eυρώπη του Βορρά νομίζει ότι πληρώνει τα σπασμένα του Νότου, ενώ αυτοί στον Νότο θεωρούν, ίσως δικαίως, ότι είναι παρείσακτοι και ότι ο Βορράς τους τιμωρεί. Δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση”.

“Αν κάποιος με τον όρο περισσότερη Ευρώπη εννοεί μία πιο αυταρχική Ευρώπη, τότε κάνει λάθος. Εμείς ως Αριστερά επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε μία νέα Ευρώπη, όχι αυτή που θέλει η ακροδεξιά. Το κόστος της επιλογής μας το έχουμε αναλάβει και είμαστε οι καταλληλότεροι να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αφύπνισης προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι’ αυτό συζητήσαμε με τον πρόεδρο Ολάντ πριν από λίγο: Σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να αλλάξουν ρότα οι δημοκρατικές δυνάμεις”.

 

Η αναφορά στους Podemos και τις ισπανικές εκλογές

“Θέλω να στείλω μήνυμα καλής επιτυχίας στους Podemos για τις εκλογές στην Ισπανία. Τηλεφώνησα στον Πάμπλο Ιγκλέσιας και του θύμισα πως μου είχε πει στο Σύνταγμα να κρατήσουμε γερά γιατί ερχόμαστε. Τώρα του είπα ότι κρατήσαμε, είμαστε όρθιοι και σας περιμένουμε για να αλλάξουμε μαζί την Ευρώπη”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα