Αλ.Τσίπρας:Τελικά οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν

kljmklmΟ κ. Τσίπρας κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ανακοίνωσε πως δεν θα ζητήσει η κυβέρνηση επιστροφή του ΕΚΑΣ.

«Ως γνωστόν η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, όχι με ευθύνη δική μας, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό. Είναι μεγάλη αδικία εμείς που έχουμε δεσμευτεί να μην μειώσουμε τις κύριες συντάξεις να ζητήσουμε από όσους έχουν πάρει το ΕΚΑΣ να το δώσουν πίσω. Και δεν θα το κάνουμε» δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Αναλυτικά ανέφερε:

Δεν θα «παγώσει» η μισθολογική ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων, ενώ οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα χρειαστεί να το επιστρέψουν, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Είναι αδικία εμείς που έχουμε δεσμευθεί να μην μειώσουμε τις συντάξεις να ζητήσουμε να μας φέρουν πίσω τις συντάξεις. Ε, δεν θα το κάνουμε», είπε ο κ. Τσίπρας για το ΕΚΑΣ, ενώ για τα ειδικά μισθολόγια υπογράμμισε ότι «είναι αδικία» και «δεν θα προχωρήσουμε στο “πάγωμα” των μισθολογικών ωριμάνσεων».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 2015 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα 1,7 δισ. και με βάση την συμφωνία μπορεί να διαθέσει 700 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες (όπως επίσης 500 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα και άλλα 500 εκατ. ευρώ για το χρέος). Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί ένα Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο θα εντάσσεται κάθε χρόνο το πλεόνασμα και χρήματα που δεν έχουν προϋπολογιστεί, όπως τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα αδήλωτα εισοδήματα.

Το Ταμείο, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σε πρώτη φάση θα χρηματοδοτήσει:

  1. την επέκταση του προγράμματος για το κατώτατο Εγγυημένο Εισόδημα
  2. την ενίσχυση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση,
  3. των προγραμμάτων για κοινωνική εργασία και
  4. την αποκατάσταση αδικιών, όπως είναι το ΕΚΑΣ και η ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων.

«Το επόμενο διάστημα θα είναι διαφορετικό για τους Ελληνίδες και τους Έλληνες. Παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αποδείξαμε ότι ξέρουμε να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά, γιατί πέρα από το να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη θα πρέπει να μοιράσουμε δίκαια και την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Οι άναρθρες κραυγές του παλαιού πολιτικούς συστήματος θα είναι μόνο ψίθυροι στα αυτιά μας. Μπορεί η άνοιξη σε λίγες μέρες να τελειώνει όμως αρχίζει η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα