Αλ.Τσίπρας: Στρατηγικός μας στόχος η μείωση της ανεργίας και η δίκαιη ανάπτυξη

tsiprasAkropoliΤους βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνηση του τα επόμενα χρόνια παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη σημερινή δολοφονία της Τζο Κοξ και καταδίκασε το γεγονός. «Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο θύμα σε μια περίοδο που το μίσος αναζοπυρώνεται στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε όμως ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

“Χαοτικές οι διαφορές μας με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με  παραγωγική εξειδίκευση,  επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων,  συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας”.

«Κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία»

Όπως είπε, η κυβέρνηση εστιάζει «σε πόρους και δυνατότητες ανεκμετάλλευτες, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, τα υψηλά ποσοστά νέων με πτυχία τριτοβάθμιας παιδείας, τη γη και το φυσικό περιβάλλον, τη γεωγραφική θέση της χώρας». Επιπλέον, αναφέρθηκε σε ένα «κράτος με επιτελικό ρόλο στην οικονομία, που παρέχει υπηρεσίες υψηλής στάθμης, αντιγραφειοκρατικό για τους παραγωγικούς φορείς».

«Μοχλός ανάπτυξης το κοινωνικό κράτος»

«Το κοινωνικό κράτος αποτελεί μοχλό ανάπτυξης», είπε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στάθηκε στην ανάγκη εξοικονόμησης πόρων για δικαιότερη, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανακατανομή των υπηρεσιών αυτών στα τμήματα του πληθυσμού που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

«Το δικό μας όραμα: Δίκαιη Ανάπτυξη, Βιώσιμη και Δημοκρατική»

Συνεχίζοντας τις αναφορές του σε ζητήματα ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για όραμα της κυβέρνησης για «δίκαιη ανάπτυξη, δηλαδή βιώσιμη και δημοκρατική:

Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους.

Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας που, όπως είπε, μειώνεται σταδιακά, και αναφέρθηκε σε επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προκειμένου να σταματήσει η μετανάστευση  «των πλέον δημιουργικών δυνάμεων της χώρας».

Αναπτυξιακά εργαλεία

«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επενδυτών είναι το ισχυρότερο και το απαραίτητο σήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων», υπερθεμάτισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, η επικείμενη επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης επιχειρηματικών δανείων βοηθά την αναχρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

«Τομή» ο αναπτυξιακός νόμος

Μιλώντας για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τον χαρακτήρισε «τομή» και τον περιέγραψε ως «προϊόν πολύμηνης εντατικής διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, που αντανακλά όλη τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού».  Όπως εξήγησε, ο νέος αναπτυξιακός νόμος:

-Επιδιώκει τη δημιουργία καινοτόμων, εξωστρεφών, δυναμικών επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, με έμφαση στο εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Στοχεύει στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επανεκβιομηχάνιση

-Στηρίζει περιοχές με μειωμένη αναπτυξιακή δυναμική.

-Ενισχύει πρωτίστως με φοροαπαλλαγές που συνδέονται με την απόδοση.

-Απλοποιεί διαδικασίες και αυξάνεται η διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επενδυτών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα