Αλ.Τσίπρας:Η Ε.Ε να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες

image

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς .

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι, καταρχήν, συζήτησαν για την επαναλαμβανόμενη τραγωδία να χάνονται άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου, που καθιστά ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας και πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη τραγωδία. Η Ελλάδα, τόνισε, αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν της δυνατότητές της, ιδαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης. Είναι επιτακτική ανάγκη το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί κάτω από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ΕΕ, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης, όπως σημείωσε.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη θα έχει τη δυνατότητα, εκ μέρους της ΕΕ, να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Παράλληλα,ο Αλ.Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας .

«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει»,τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από τη μεριά του ο Μάρτιν Σούλτς δήλωσε,οφείλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.Παράλληλα,ο κ.Σούλτς,υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, επισήμανε το γεγονός ότι η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι επαρκής, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει, διαμήνυσε, να στηρίξουμε περαιτέρω τις χώρες που πλήττονται περισσότερο  και μεταξύ αυτών των χωρών, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.

Επιπλέον,ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην εμπλοκή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς παραδέχθηκε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Τσίπρα, σχετικά με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, είναι απολύτως δίκαια. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» έσπευσε να δεσμευτεί.

Τέλος,αναφορικά με την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα