Αλ.Τσίπρας:Αν δεν υπέγραφα θα γινόμουν ήρωας για ένα βράδυ και η οικονομία θα κατέρρεε

Συνέντευξη στον Πολ Μέισον έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ με τίτλο #ThisIsACoup που ετοιμάζει εδώ και καιρό ο Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής τουChannel 4 News και του  Guardian μαζί με τη δημοσιογράφο Θεόπη Σκαρλάτου.

Η έκφραση This Is a Coup (Αυτό είναι πραξικόπημα) έγινε παγκόσμιο σύνθημα για τη στάση των Βρυξελλών προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό και το twitter πήρε φωτιά. Το #thisisacoup έγινε το Νο.1 hashtag παγκοσμίως.

Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ του Πολ Μέισον και της Θεόπης Σκαρλάτου θα προβληθεί online απόψε στις 5 το απόγευμα στο fieldofvision.org.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την “ιστορία του πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε την πρώτη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας”.

Τα πλάνα καταγράφουν το πώς κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο της διαπραγμάτευσης, και το πώς φτάσαμε στον “έντιμο συμβιβασμό”. Στα τέσσερα επεισόδια περιλαμβάνονται συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γιάνη Βαρουφάκη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν τις απόψεις και τα συναισθήματα τους, από την ελπίδα της αρχής, στην απογοήτευση του σήμερα. “Η σειρά αυτή αναδεικνύει ένα κεντρικό θέμα: Οι Έλληνες άσκησαν το δημοκραστικό τους δικαίωμα και είπαν όχι στην λιτότητα, και η Ευρώπη εξαπέλυσε έναν οικονομικό πόλεμο για να τους συνθλίψει”, αναφέρεται στο δελτίο τύπου που συνοδεύει το ντοκιμαντέρ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στον Μέισον, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με το τί θα έκανε εντελώς διαφορετικά:

“Νομίζω πως χάσαμε χρόνο. Στο τέλος μας τελείωσαν τα χρήματα και οι δυνάμεις. Αν το ήξερα αυτό, θα είχα πάρει πιο γενναίες αποφάσεις από την αρχή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας λέει πως θα μπορούσε να είχε γίνει “ήρωας για μια βραδιά” αν είχε αρνηθεί τη συμφωνία:

“Αν έφευγα εκείνη τη νύχτα, θα ήμουν ήρωας για μια βραδιά ή δύο, ίσως τρεις, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τις επόμενες ημέρες και νύχτες αυτό. Όχι μόνο για μένα αλλά για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Η καρδιά μου είπε “όχι” αλλά το μυαλό μου έλεγε πως έπρεπε να βρούμε μια λύση. Αν έφευγα θα κατέρρεαν οι τράπεζες και η οικονομία”.

Ο Πολ Μέισον σημειώνει: “Οι Έλληνες πίστεψαν πως θα μπορούσαν να νικήσουν τη λιτότητα ψηφίζοντας εναντίον της. Η Ευρώπη τους έδωσε μια επιλογή: Συμβιβαστείτε ή θα καταστρέψουμε την οικονομία σας”.


Συνέντευξη σε Νew York Times

«Βασίλειο της γραφειοκρατίας» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις Βρυξέλλες δηλώνοντας, παράλληλα, «πολύ προβληματισμένος για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στους New York Times, τόνισε πως η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει επιλυθεί και ότι η «συνταγή» της λιτότητας αποδείχθηκε το λάθος φάρμακο. Επέκρινε τις πολιτικές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αποτελούν έναν «ζουρλομανδύα» ενώ διερωτήθηκε γιατί η οικονομική ανάκαμψη ήρθε πολύ πιο γρήγορα στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη.

«Νομίζω δεν είναι εύκολο να αλλάξεις την Ευρώπη όταν είσαι μόνος σου. Είδαμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και η Γερμανία ήταν πολύ, πολύ σκληροί», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες. «Είμαι πολύ, πολύ προβληματισμένος για το μέλλον», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τους NYT, η δουλειά του Έλληνα πρωθυπουργού είναι, πλέον, να εφαρμόσει αυτό που θεωρεί λάθος φάρμακο, ελπίζοντας ότι η χώρα του δεν θα εκραγεί, να την κάνει πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές και στη συνέχεια να προσπαθήσει να «ανακτήσει την εθνική κυριαρχία».

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, τέλος, ότι θεωρεί τον εαυτό του ευρωπαϊστή και πως ενθαρρύνεται από την άνοδο των αριστερών κομμάτων στην Ισπανία και την Πορτογαλία. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα