Αλ.Τσίπρας:«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα»

images (2)

Ο Αλέξης Τσίπρας , απαντώντας στην Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκου, εξέφρασε κατά την πρωτολογία του τη βαθιά του θλίψη για την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις ελληνικές θάλασσες.Τις τελευταίες ημέρες τα κύματα δεν ξεβράζουν στις ακτές μας μόνο σορούς ανθρώπων, αλλά ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δήλωσε από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα,ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και την απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους στο Αιγαίο, ενώ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα αναφορικά με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα.
«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ανθρώπινο δράμα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπαράστασή του στους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Ακτοφυλακής που καθημερινά σώζουν εκατοντάδες ζωές.

Επίσης,ο κ.Τσίπρας είπε «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα» , επισημαίνοντας ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά. «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τόνισε .

Επιπλέον,ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την μη πρόσκληση της Τουρκίας στην τελευταία Σύνοδο και ανέφερε ότι η Ελλάδα διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης επαναλαμβάνοντας την ανάγκη διαμελισμού της ευθύνης την ώρα που η ΕΕ «κινείται με ρυθμούς χελώνας». Πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης αλλά και της επανεγκατάστασης με οργανωμένο τρόπο και συντονισμό από την Τουρκία. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη λογική της αποτροπής των ροών και προανήγγειλε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επίσημα την καταδίκη της ανέγερσης τειχών από χώρες της Ευρώπης. «Θέση μας είναι να στηρίξουμε μια οργανωμένη και νόμιμη εγκατάσταση από την Τουρκία και την Ελλάδα προς την Ευρώπη» ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι και να κινδυνεύουν με απώλεια της ζωής τους, επισήμανε ο πρωθυπουργός θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο απετράπη η δημιουργία ενός χαώδους καταυλισμού («υπερστρατόπεδο προσφύγων, όπως το αποκάλεσε ο Αλ. Τσίπρας, «ένα γκέτο που θα ενίσχυε τα ρατσιστικά αντανακλαστικά») στην Ελλάδα, θέση που αποτέλεσε ανεπίσημο αίτημα από την πλευρά εταίρων προς τη χώρα μας.

«Θεμιτή η αύξηση της χωρητικότητας στα κέντα υποδοχής εν όψει της μετεγκατάστασης 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα», κατά τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος έκανε αναλυτική αναφορά στον διαμερισμό των θέσεων υποδοχής (Αθήνα, Βόρεια Ελλάδα και νησιά ανατολικού Αιγαίου) μεταξύ των οποίων και οι 20.000 με επιδοτούμενα ενοίκια.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, κατά τη δευτερολογία του, κατηγόρησε την Αριστερά ότι έχει δαιμονοποίησει τον όρο «λαθρομετανάστης» (!) καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ και ζήτησε να μάθει σε ποια φάση είναι η υλοποίηση των επανεισδοχών στην Τουρκία.

Ο Αλ. Τσίπρας, ανέδειξε την έλλειψη προτάσεων της ΝΔ και τόνισε ότι «το θέμα δεν χωρά πλακίτσα και ανευθυνότητα». Δεν θα μπει στο παζάρι η Ελλάδα, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η ουσία είναι ότι δεν πρόκειται για «λαθρομετανάστες» και ότι χρειάζεται προσοχή σε μία κοινωνία υπό κρίση γιατί μπορεί να υιοθετηθεί η αντίληψη ότι αυτός που φταίει για την ανεργία είναι ο ξένος που βρίσκεται δίπλα μας. «Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν δουλειές που κανένας Έλληνας δυστυχώς ή ευτυχώς δεν καταδέχεται να αναλάβει» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε εκτενώς στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

«Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τον αναγκαίο διάλογο μαζί της» επισήμανε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα (αλλά και οι περιπολίες με την Frontex) έχει λήξει και ότι το μόνο που κάνει οποιαδήποτε περιπολία πρέπει να είναι η διάσωση. «Πόσο κοστίζει ένα πιάτο φαΐ και μια αγκαλιά για τα προσφυγόπουλο» αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας, δεν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή» είπε ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτό της Μυτιλήνης.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα