Αλεξιάδης: Όσοι ασκούν κριτική να καταθέσουν και πρόταση

“Μέσα στο 2015, με τρεις εκλογικές αναμετρήσεις -δύο εκλογές και μία το δημοψήφισμα- ο κόσμος εκφράστηκε πολιτικά, οι πολίτες εξέφρασαν την άποψή τους πάνω στα βασικά πολιτικά ζητήματα. Όποιοι θέλουν να ξαναγίνει αυτό το πράγμα και πάρουν την ευθύνη και οδηγήσουν τη χώρα εκεί, θα έχουν και το σχετικό κόστος, διότι οι πολίτες έχουν εκφραστεί”, δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 fm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κάνοντας λόγο για “όνειρα θερινής νυκτός”, αν η κριτική, που ασκούν στην κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι “είναι μία κριτική για να έχει πρόβλημα η κυβέρνηση και να οδηγηθεί σε εκλογές και να πέσει”.alexiadis

“Δεχόμαστε μία κριτική για τα θέματα της φορολογίας των αγροτών. Μα, την αύξηση από το 13 στο 20 και το 26 την ψηφίσαν αυτοί, που αυτή τη στιγμή κατηγορούν την κυβέρνηση. Άρα τι διαφορετικό θα κάνουν, αν έλθουν στην κυβέρνηση αυτοί;”, είπε ο κ.Αλεξιάδης, καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις “να καταθέσουν την κριτική τους, αλλά να καταθέσουν και την πρότασή τους”.

Ο αναπληρωτής υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στους αγρότες να τους ενημερώσει για το ζήτημα της φορολόγησής τους, επισημαίνοντας ότι “έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης”. “Κάλεσα τους αγρότες και τους καλώ και σήμερα, όποτε θέλουν, σε όποιο μπλόκο θέλουν, αν εξασφαλίσουν στοιχειώδεις κανόνες διαλόγου, να πάω και να κουβεντιάσω μαζί τους”, είπε, διευκρινίζοντας ότι “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, δεν εξετάζουμε τίποτα που να αφορά τους αγρότες, κακώς βάζουν το θέμα το φορολογικό στις κινητοποιήσεις τους, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι”.

Χαρακτήρισε, δε, παραπληροφόρηση τα όσα λέγονται για το τεκμαρτό εισόδημα. “Οι αγρότες φορολογούνται αν από τα έσοδά τους αφαιρέσουν όλα τα έξοδά τους και ό,τι τους μείνει σαν κέρδος αυτό βάζουν στη φορολογική τους δήλωση και στα έξοδά τους μπορούν να βάζουν και τις ασφαλιστικές εισφορές. Άρα εδώ καταλαβαίνετε την αντίφαση κάποιων πραγμάτων, το κέρδος αυτό που δηλώνουν ήταν πολύ μικρό, ήταν περίπου στα 350 ευρώ ο μέσος φόρος για το 2014 και από τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι το ογδόντα- τόσο τοις εκατό των αγροτών δηλώνει κάτω από 5.000, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα στοιχεία, θέλουμε να τα κάνουμε πιο αποτελεσματικά, πιο δίκαια και πιο αναλογικά”, εξήγησε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις προθέσεις της κυβέρνησης για τη φορολόγηση των ακινήτων ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι “ο ΕΝΦΙΑ το 2016 αλλάζει, γίνεται νέος φόρος και αυτός ο νέος φόρος – αυτή τη στιγμή τον επεξεργαζόμαστε- θα δώσει τα ίδια έσοδα, αλλά με πιο δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο”.

“Ο στόχος, η εισπραξιμότητα, παραμένει στο 2,65 -δεν θα αλλάξει αυτό, θα είναι φόρος στην ακίνητη περιουσία, αλλά θα είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός από αυτό που έχουμε σήμερα. Οι αντικειμενικές αξίες, όπως έλεγε το ΣτΕ, και σε σύντομο χρονικό διάστημα μειώθηκαν, αναδρομικά από τον Μάιο του 2015, θα παραμείνουν μέχρι να έλθει το καινούργιο σύστημα των εμπορικών αξιών”, διευκρίνισε.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά κίνητρα, που εξετάζονται από το υπουργείο, για τις συναλλαγές μέσω καρτών ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι “θα συνδέσουμε το πλαστικό χρήμα με αφορολόγητο, θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα στον πολίτη και στην επιχείρηση”, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι “καθυστερούμε σε αυτόν τον τομέα, διότι δυστυχώς από την πλευρά των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν υπάρχει η ανταπόκριση εκείνη στις μειώσεις των ποσών, που θα έπρεπε να υπάρχει, για να μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα”.

“Καλώ και για άλλη μία φορά τις τράπεζες να ανταποκριθούν στο εθνικό τους καθήκον. Όπως η κοινωνία τους στήριξε σε μία δύσκολη περίοδο πρέπει κι οι τράπεζες να στηρίζονται στην κοινωνία”, είπε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα