Ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στην πτώση η Ντίλμα Ρούσεφ

oimjmpoΟι βουλευτές της Βραζιλίας υπερψήφισαν τελικά την αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ  , αφήνοντας πλέον στην πρόεδρο μόνο τη Γερουσία ως τελευταία ελπίδα για την αρχή μίας διαδικασίας που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στην πτώση. Λαοθάλασσα στην πρωτεύουσα, με τους μεν υποστηρικτές της κυβέρνησης να μην μπορούν να κρύψουν τα δάκρυά τους και τους αντικυβερνητικούς συγκεντρωμένους να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

H ψηφοφορία στη Βουλή, έπειτα από πολυήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση που αναλώθηκε περισσότερο σε αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο στρατοπέδων, κύλησε καταστροφικά για την κυβέρνηση: Μόνο 137 ψήφισαν «όχι» στην αποπομπή, αρκετά λιγότεροι από όσους ήλπιζε το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Γερουσία, όπου χρειάζεται απλή πλειοψηφία. Αν και εκεί περάσει η πρόταση για παραπομπή, η Ρούσεφ κατεβαίνει αυτόματα από τον προεδρικό θώκο και αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ -ο οποίος και θα μείνει στην προεδρία, αν η Ρούσεφ καταδικαστεί, μέχρι το τέλος της θητείας της Ρούσεφ το 2018.

Ο Τέμερ είναι εξίσου αντιπαθής στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, το οποίο και αμφισβητεί την ηθική του νομιμοποίηση να κυβερνήσει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα