Ακροδεξιά επίθεση σε βάρος ακτιβίστριας για τους πρόσφυγες

H Taffan Ako Sharif έφθασε στη Σουηδία από το Βόρειο Ιράκ- κατάγεται από το Κουρδιστάν- όταν ήταν ακόμα 3 χρονών.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της πολεμάει για τα δικαιώματα των προσφύγων και όσων αιτούνται ασύλου.

Την περασμένη Κυριακή ωστόσο η νεαρή γυναίκα επιστρέφοντας από μια εκδήλωση για πρόσφυγες δέχτηκε επίθεση από δύο ακροδεξιούς. Αρχικά φώναξαν εναντίον της ρατσιστικά επίθετα και ύβρεις. Στη συνέχεια όμως ο ένας την έπιασε από τον λαιμό από πίσω προσπαθώντας να την ακινητοποιήσει. Η γυναίκα που έχει κάνει μαθήματα αυτοάμυνας αμύνθηκε και έδωσε αγκωνιά στο στομάχι του άνδρα με αποτέλεσμα να απεγκλωβιστεί από το κράτημα του.

Ο δεύτερος άνδρας τότε εκσφενδόνισε εναντίον της μια πέτρα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο μέτωπο, αλλά χωρίς να πτοηθεί αντεπιτέθηκε και αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή.

Η 21χρονη ιδιαίτερα ταραγμένη δήλωσε «Είμαι καλύτερα από καλά. Αρνούμαι να γίνω θύμα. Δεν θα τους δώσω την ικανοποίηση. Αυτό έχει απλά ενισχύσει τις πεποιθήσεις μου και μου έχει δώσει μεγαλύτερο κίνητρο».

Ωστόσο η Taffan ανησυχεί για την αύξηση του ακροδεξιού φρονήματος στη Σουηδία. «Δέχθηκα επίθεση μόνο εξαιτίας του χρώματος των μαλλιών μου και των ματιών μου. Δεν ήμουν αρκετά “Σουηδή” στα μάτια τους. Ήταν το λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή. Αν δεν είχα κάνει μαθήματα αυτοάμυνας δεν ξέρω πως θα τα έβγαζα πέρα μαζί τους» είπε.

Σύμφωνα με μια ανησυχητική έρευνα του αντιρατσιστικού Ινστιτούτου οι ακροδεξιές ενέργειες έχουν διπλασιαστεί στη Σουηδία τα τελευταία τρία χρόνια κι αυτό γιατί οι Σουηδοί αισθάνονται ότι έχουν φορτωθεί πολύ με την προσφυγική κρίση. Οι γυναίκες ακτιβίστριες κινδυνεύουν απλά και μόνο επειδή ασχολούνται με το αντικείμενο τους, λέει ιδιαίτερα ανήσυχη η Taffan και αναπόφευκτα η κουβέντα στρέφεται προς τον τραγικό χαμό της Βρετανίδας βουλευτού Τζο Κοξ.

Πραγματικά αισθάνομαι σαν να χάσαμε έναν ηγέτη με την απώλεια τα Κοξ. Ήταν τόσο παθιασμένη και υποστηρικτική. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε.

Η Taffan έκανε ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Facebook απευθυνόμενη στους δράστες της εις σε βάρος της επίθεσης.

Όπως έγραψε:

Είμαι περισσότερο Σουηδή από ότι εσείς οι δύο θα γίνετε ποτέ. Είμαι όλα αυτά για τα οποία η Σουηδία αγωνίζεται: Διαφορετικότητα, δημοκρατία, ανοικτό πνεύμα και σεβασμός.

Ήρθα σε αυτή την υπέροχη χώρα ως πολιτικός πρόσφυγας με τη μητέρα μου. Σπουδάζω σε σουηδικό πανεπιστήμιο, εργάζομαι, πληρώνω φόρους και σχεδιάζω πράγματα για μια καλύτερη Σουηδία…για μια καλύτερη κοινωνία για ανθρώπους σαν εσάς και σαν εμένα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα