Ακιντζί: Η λύση του Κυπριακού θα έρθει στη Λευκωσία, όχι στις Βρυξέλλες

ο δικό του ιδιαίτερο μήνυμα στέλνει ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης κοινότητας της Κύπρου Μουσταφά Ακιντζί ενόψει των σημαντικών εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας-Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος θα επιτευχθεί στη Λευκωσία και όχι στις Βρυξέλλες.det_mustafa_akinci-thumb-large

Ολόκληρο το κείμενο του ανακοινωθέντος έχει ως εξής:

«Η Ε.Ε. χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης. Αυτή η κατάσταση έχει ανοίξει τον δρόμο για νέες εξελίξεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Τα κεφάλαια και το ζήτημα των λιμανιών που συζητούνται εδώ και χρόνια έχουν έρθει για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο της επικαιρότητας.

Υποστηρίξαμε ανέκαθεν την ένταξη της Τουρκίας (στην Ε.Ε.) και την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ε.Ε. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης θα είναι περιορισμένα όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα. Τα εμπόδια για την ένταξη της Τουρκίας (στην Ε.Ε.) είναι πολλά.

Παρόλα αυτά, η λύση του κυπριακού προβλήματος μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις (Τουρκίας-Ε.Ε.). Ο δρόμος για τη λύση (του Κυπριακού) περνά από τη Λευκωσία και όχι τις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες, η Άγκυρα και η Αθήνα είναι κέντρα, τα οποία, δίχως καμία αμφιβολία, μπορούν να συμβάλουν στη λύση. Είναι λάθος να σκεφτούμε ότι με αντάλλαγμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα παραιτηθούν από αρχές που διαφυλάσσονται με μεγάλη προσοχή εδώ και χρόνια.

Όσοι πιστεύουν ότι στη διαδικασία λύσης ο τουρκοκυπριακός λαός θα παραμείνει εκτός πεδίου δράσης ονειρεύονται.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχώς επιχειρεί να θέσει εκτός πεδίου δράσης την ΤΔΒΚ και να διαπραγματευτεί (απευθείας) με την Τουρκία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η Τουρκία δεν πρόκειται να πράξει κάτι τέτοιο. Επίσης, ο τουρκοκυπριακός λαός δεν πρόκειται να εγκρίνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να επιτευχθεί λύση. Η λύση θα εξασφαλιστεί και θα έχει μέλλον από τους Κύπριους στην Κύπρο».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα