Αισιοδοξία “εξέπεμψε” η συνάντηση Τσκαλώτου-Μοσκοβισί

moskotsakaΣυνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή, Γιώργο Χουλιαράκη, είχε ο κοινοτικός Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου όπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις, καθώς τρία ή τέσσερα ζητήματα παραμένουν εκκρεμή ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης δόσης των προαπαιτουμένων.

Ο Γάλλος επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι θα εξευρεθεί  λύση έως το Eurogroup ώστε να υπάρξει η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισεκ. ευρώ. Χαρακτήρισε δε, «κλειδί» τη διασφάλιση του μομέντουμ στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη, αναφέροντας  ότι στόχος και των 2 πλευρών είναι να οικοδομηθεί ένα «success story» γύρω απο την Ελλάδα το οποίο χρειάζεται να χτιστεί βήμα – βήμα.

«Πρέπει να γίνουν τα επόμενα βήματα έως το Eurogroup της Δευτέρας» τόνισε, θέτοντας ουσιαστικά ένα όριο έξι ημερών, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα.

Αναγνωρίζοντας τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Ευκλείδη Τσακαλώτου,ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι  η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να ευημερεί μέσα σε αυτήν, με αναπτυξιακή προοπτική.

Αναφορικά με το χρέος, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά και δύσκολα θέματα τα όποια πρέπει να αντιμετωπιστούν με φιλοδοξία και πραγματισμό και η όποια λύση θα πρέπει να είναι αποδεκτή απο όλα τα κράτη μέλη».
Επίσης,ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι κατά την συνάντηση συζητήθηκε και το κρίσιμο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν κάποια πρώτα βήματα θα πρέπει να γίνουν και άλλα ώστε να ενισχυθούν οι τράπεζες και να προστατευτούν οι καταθέσεις των καταθετών» είπε ο Γάλλος Επίτροπος ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί σε ερώτηση για τον αν η εκταμίευση το 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την επιτυχία της αξιολόγησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του ανέφερε ότι στόχος κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση αρχικά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στη συνεχεία της αξιολόγησης με στόχο ώς τα Χριστούγεννα να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος πως η συζήτηση για το χρέος θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, καθώς, όπως παραδέχθηκε, το θέμα είναι αρκετά δύσκολο και πολύπλοκο.

«Δουλεύουμε για να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» πρόσθεσε.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα