Έντονη αντίδραση του ΔΝΤ προκαλεί εμπλοκή για επερχόμενη συμφωνία

Προβλήματα στην ομαλή έκβαση μίας συμφωνίας φαίνεται ότι προκαλεί στο παρά πέντε το ΔΝΤ καθώς υποστηρίζει ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένες και τις πάγιες επιφυλάξεις του για τη βιώσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

173-744x407 (1)

Ο Αλέξης Τσίπρας   μεταβαίνει  στις Βρυξέλλες σήμερα προκειμένου να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών Ζ. Κλ. Γιούνκερ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ, το μεσημέρι, ενώ το βράδυ συνέρχεται το Eurogroup.

Αν υπάρξει τελικά συμφωνία, τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης και πρωτίστως το ελληνικό, θα πρέπει να έχουν εγκρίνει την συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει “εμπλοκή” από το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει για σήμερα το μεσημέρι την έκτακτη τετραμερή στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με τη συμμετοχή του έλληνα πρωθυπουργού, της επικεφαλής του ΔΝΤ και του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ επέμενε ως αργά χθες σε σκληρότερους όρους στο ελληνικό σχέδιο, αντιδρώντας στις προτάσεις της Αθήνας και χαρακτηρίζοντάς τες «υφεσιακές», προσανατολισμένες στους φόρους και ελλειμματικές στο σκέλος της περικοπής των δαπανών. Το Ταμείο φέρεται, μάλιστα, να διαμήνυσε μέσω του Πολ Τόμσεν ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένες και τις πάγιες επιφυλάξεις του για τη βιώσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση έρχεται, ωστόσο, σε σύγκρουση με την – επίσης πάγια – θέση της Ανγκελα Μέρκελ που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Διπλωματικοί κύκλοι, αλλά και κοινοτικές πηγές στο Βερολίνο, υποστήριζαν έως αργά το βράδυ ότι οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών είναι διαχειρίσιμες και μπορούν να γεφυρωθούν μέχρι την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο, σύμφωνα με το tvxs.gr κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δεν έκρυβαν την ανησυχία τους ότι «η συμφωνία γίνεται όλο και χειρότερη» και πλέον είναι αμφίβολο «εάν μπορεί να περάσει». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δε, ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η συμφωνία πρέπει να φθάσει τελικά στη Βουλή ή πρέπει να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά.

Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χθες το βράδυ δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Πιέζουμε σκληρά, ώστε οι αντιθέσεις που υπάρχουν στις άλλες πλευρές να γυρίσουν προς δικό μας όφελος… Βάζουμε το θέμα του χρέους πάνω στο τραπέζι, γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε πως θα υπάρχει βιώσιμη λύση».

Το χρέος είναι και ένα από τα μεγάλα «κλειδιά» για την τελική έκβαση της μάχης και το θέμα της ελάφρυνσης του αναμένεται να βάλει εμφατικά, ξανά ο Αλέξης Τσίπρας τόσο σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και αύριο στη νέα σύνοδο κορυφής, επιχειρώντας να μπει σφήνα στις διαφωνίες των πιστωτών.

Εάν η εμπλοκή ξεπεραστεί το πιθανότερο σενάριο, όπως το περιέγραψε και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, παραμένει μια απόφαση του αποψινού Eurogroup για εξάμηνη παράταση του προγράμματος με μιας μορφής Staff Level Agreement – ενός οδικού χάρτη, που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της χρηματοδότησης προς την Αθήνα και τις αντίστοιχες προαπαιτούμενες δράσεις, τα λεγόμενα prior actions.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο  θα γίνει νέα Σύνοδος Κορυφήε και αν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και κλείσει οριστικά η διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, τότε θα αρχίσουν οι κομματικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Θα συνεδριάσουν διαδοχικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα