Έντονη αντίδραση της Ρωσίας για το νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα

defewfΗ Ρωσία δια της εκπροσώπου του Κρεμλίνου,Ντμίτρι Πεσκόφ,εξέφρασε την αντίθεση της απέναντι στη  λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία,λέγοντας,μεταξύ άλλων,ότι η εγκατάσταση αυτού του συστήματος αποτελεί πραγματική απειλή.
Η λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής νατοϊκού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Aναμφίβολα, η εγκατάσταση του συστήματος RPO συνιστά πραγματικά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

«Λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλισθεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα “κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;” ».

Το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ντεσεβέλου, στη νότια Ρουμανία, ετέθη επισήμως σε λειτουργία σήμερα παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και αμερικανών και ρουμάνων αξιωματούχων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ρουμανία γράφουν σήμερα Ιστορία εκκινώντας από αυτό το σύστημα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική Μαρκ Φέργκιουσον.

Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο την σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου, η κατασκευή της οποίας κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, αποτελείται κυρίως από πυραύλους τύπου SM-2.

Θα περιληφθεί επισήμως στο νατοϊκό αντιπυραυλικό σύστημα κατά τη σύνοδο κορυφής στην Βαρσοβία τον Ιούλιο.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013 και εντάσσονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδίου, έπειτα από την εγκατάσταση ενός ραντάρ στην Τουρκία και τεσσάρων πλοίων Aegis με αντιπυραυλικές ικανότητες στη Ρότα της Ισπανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα