Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

eu_lighthouse_Σύμφωνα με πληροφορίες,αναμένεται η ανακοίνωση  Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία το πιθανότερο θα πραγματοποιηθεί  την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την ολοένα και εντεινόμενη όξυνση του προσφυγικού ζητήματος  σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος,ο οποίος είχε αιτηθεί τη σύγκληση Έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, διαβιβάζοντας το αίτημα σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε  με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα,ο  Προκόπης Παυλόπουλος  την Τρίτη,σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ωστόσο, πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι  «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει σχέδιο να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Τουσκ είναι σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες και έτοιμος να συγκαλέσει μια έκτακτη συνάντηση, «εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία».

Το προσφυγικό ζήτημα θα είναι πάντως στο επίκεντρο της επόμενης προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής, στις 15-16 Οκτωβρίου, ενώ το μεταναστευτικό είχε απασχολήσει και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Απριλίου αλλά και την τελευταία Σύνοδο πριν από το καλοκαίρι.

Επίσης, ο ίδιος εκπρόσωπος υπογραμμίζει πως οι υπουργοί Εσωτερικών θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Σεπτεμβρίου σ’ ένα επείγον Συμβούλιο για να συζητήσουν το εν λόγω ζήτημα.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τους Αφρικανούς ομολόγους τους στην Μάλτα το Νοέμβριο για να συζητήσουν τις κοινές προκλήσεις που προκύπτουν από το ζήτημα, ενώ ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων οργανώνεται για να εξετάσει τις αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης στην περιοχή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα