Έκκληση για εκεχειρία κάνουν οι αντάρτες στο Χαλέπι

vomvardismos_toyrkias_syria_0Να σταματήσουν για πέντε ημέρες οι εχθροπραξίες, αλλά και να εκκενωθούν οι συνοικίες που ελέγχουν από αμάχους και τραυματίες, ζητούν οι αντάρτες στο Χαλέπι, χωρίς να δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το τμήμα της πόλης που έχει απομείνει στον έλεγχό τους
Στην «ανθρωπιστική πρωτοβουλία» τους, όπως την χαρακτηρίζουν, ζητούν επίσης την απομάκρυνση περίπου 500 τραυματιών σε κρίσιμη κατάσταση.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση με το αίτημα για εκεχειρία, δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά σε εκκένωση και ενόπλων, ένδειξη ότι παραμένουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν μέχρι τέλος με τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Η ταχεία προέλαση του συριακού στρατού και των μονάδων που τον υποστηρίζουν (της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και ιρανικών τμημάτων) με την υποστήριξη των ρωσικών μαχητικών από αέρος, έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τους αντικαθεστωτικούς, που μετά το βορειοανατολικό τμήμα του Χαλεπίου, έχασαν τον έλεγχο και της Παλιάς Πόλης.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αντικαθεστωτικοί έχασαν το 75% των συνοικιών που έλεγχαν στο ανατολικό Χαλέπι τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Είχε προηγηθεί η κοινή θέση Δαμασκού και Μόσχας για πλήρη εκκένωση από τους ενόπλους των συνοικιών που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους, πριν εξεταστεί η πιθανότητα εκεχειρίας.

Από τη Μόσχα επισημάνθηκε ότι παραμένει σε ισχύ η προσφορά της δυνατότητας συντεταγμένης απομάκρυνσης των ανταρτών από την πόλη, αφού αφοπλιστούν, όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εκτίμησε ότι μια νίκη στο Χαλέπι θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία.

Χωρίς τρόφιμα και νερό, οι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι που παραμένουν εγκώβισμένοι στις συνοικίες αυτές, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, με πολλούς να προσπαθούν να διαφύγουν είτε σε περιοχές που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, είτε οι κουρδικές δυνάμεις στα βόρεια της πόλης. Με την έλευση του Χειμώνα, οι συνθήκες επιδεινώνονται περαιτέρω.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, περίπου 31.500 άτομα διέφυγαν από το ανατολικό Χαλέπι την τελευταία εβδομάδα και χτες προστέθηκαν εκατοντάδες ακόμη.
Οι αντάρτες ζητούν οι άμαχοι που αποχωρούν από το Χαλέπι να κινηθούν προς τα βόρεια της πόλης και όχι προς την Ιντλίμπ, που δέχεται μεγάλο αριθμό αεροπορικών επιθέσεων καθώς ελέγχεται επίσης από ισλαμικές ομάδες, όπως η Φατέχ αλ Σαμ, δηλαδή το μέχρι πρότινος Μέτωπο Αλ Νούσρα.
«Η Ρωσία θέλει να πάνε στην Ιντλίμπ. Οι αντάρτες έχουν να κάνουν μία επιλογή: να επιβιώσουν για μερικές εβδομάδες επιπλέον στην Ιντλίμπ ή να πολεμήσουν μέχρι τέλους στο Χαλέπι … Για τους Ρώσους είναι απλό. Θέλουν να πάνει όλοι στην Ιντλίμπ ώστε να έχουν συγκεντρώσει σε ένα σημείο όλα τα προβλήματα», σχολίασε ανώνυμα υψηλόβαθμός διπλωμάτης της ΕΕ.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα