Άγρια κόντρα Λαφαζάνη-Γεωργιάδη

Ένταση υπήρξε μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στη Βουλή και την διάταξη που  υπάρχει,  σχετικά με την δημιουργία δημόσιας εταιρίας (ΔΕΠΑΝΑ) για την συμμετοχή στην κατασκευή και αξιοποίηση του ρώσικου αγωγού, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε στην Αγία Πετρούπολη.

030_lafazanis-georgiadis

Η συζήτηση φούντωσε όταν ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε:«Είναι καλό να μπαίνετε στα μνημόνια και το Σαββατοκύριακο να υπογράψετε το μεγάλο, το καλό μνημόνιο… Ο ημερήσιος Τύπος διέδιδε πληροφορίες ότι πρόκειται να μας δώσουν οι Ρώσοι προκαταβολή 5 δισ. ευρώ. Θα τα πάρουμε ως προκαταβολή; Πότε;»

«Είναι ντροπή κ. Πρόεδρε» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης με τον Αλέξη Μητρόπουλο να παρεμβαίνει για να πει «Σας παρακαλώ, εγώ καθορίζω την διαδικασία».

«Πολύ εκνευρισμένο σας βλέπω κ. Υπουργέ» επανήλθε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. «Όσο πλησιάζει το μνημόνιο εκνευρίζεστε – μην πιάσω το θέμα του ΟΛΠ με την υπογραφή Λαφαζάνη από κάτω. Πάντως, συγχαίρω τον κ. Λαφαζάνη. Την προηγούμενη εβδομάδα μας μιλούσε για το Λένινγκραντ, σήμερα το έκανε Πετρούπολη. Την Κυριακή θα έχει πάει κανονικά στην Αγία Πετρούπολη!» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης απέφυγε ακόμα και να διαψεύσει τα περί «νέων μνημονίων» ενώ διέψευσε ότι υπήρξε θέμα προκαταβολής 5 δισ. ευρώ από τους Ρώσους.

«Μας λέτε για 5 δισ. ευρώ. Είναι δυνατόν να κάνετε αυτές τις αιτιάσεις αυτή την ώρα; Η Ελλάδα ενώ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το έργο θα βρεθεί να έχει στην κατοχή της το 50% του έργου που θα χρηματοδοτήσουν άλλοι. Από την λειτουργία του αγωγού θα υπάρξουν αναπτυξιακά, δημοσιονομικά οφέλη», είπε ο υπουργός για να προσθέσει: «Μας λέτε για τα 5 δισ. ευρώ! Μα βρήκατε καμία αγελάδα που να μπορούμε να αρμέγουμε και να μας προσφέρει δισεκατομμύρια;».

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα χρηματοδότηση-δανεισμός της υπό σύσταση ελληνικής εταιρίας (ΔΕΠΑΝΕ) από ρώσικες τράπεζες.

«Η ΔΕΠΕΝΕ την οποία ιδρύουμε θα μπορεί να κάνει αίτηση σε κοινοπραξίες ρώσικων τραπεζών και κυρίως προς την αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας για να λάβει χρηματοδότηση έναντι των κερδών που θα έχει από την λειτουργία του έργου και αυτό θα μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα», υπογράμμισε ο κ.Λαφαζάνης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα