Ομπάμα-Τσίπρας:Η ώρα για ελάφρυνση του χρέους είναι τώρα

1479224818581430«Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Για αυτό, πρόσθεσε, θεωρεί «όχι μόνο ιστορικά συμβολική, αλλά και καθόλα ουσιαστική την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και στο Βερολίνο μεθαυριο αυτήν την κρίσιμη χρονική στιγμή».

Όπως είπε, «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα […] Η ελληνική οικονομία αλλά και η κοινωνία μας μετά από επτά ολόκληρα χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα».

«Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε ο Πρωθυπουργος και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Ερωτηθείς αν θα καταφέρει να πείσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για αυτά που ζητεί η Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, τονίζοντας ότι «αυτό που αναμένεται να γίνει σε σχέση με την Ελλάδα είναι ό,τι είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο καλοκαίρι».

Ανέφερε ακόμη ότι η κ. Μέρκελ είναι μια πολιτικός που έχει αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό πιστεύω πως θα πειστεί ότι θα πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να υπάρξει μια θετική εξελιξη και η Ελλάδα να μην είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης».

Προσφυγικό

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η χώρα πρόσφερε στήριξη στους πρόσφυγες και πρόσθεσε: «Επιμένουμε πως ο μονος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι ο σεβασμός διεθνους δικαίου, η συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και καταγωγής».

Εξάλλου, ευχαρίστησε θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο για το γεγονός ότι επέλεξε τον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία για έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει την θητεία του.

«Ιστορική στιγμή όταν ο Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ»

«Μία θητεία κατά τη διάρκεια της οποία άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Ακόμα και στη δική μας χώρα όπου στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις συσσώρευσαν ένα βαρύ ιστορικό φορτίο. Ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δύο χωρών η στιγμή που ο Μπιλ Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με τη δικτατορία στην Ελλάδα», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «ο ελληνικός λαός έχει χύσει αίμα, έχει δώσει αγώνες για να υπερασπιστεί τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που στη θητεία του υπερασπίστηκε με σθένος τις αξίες αυτές, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από χρώμα θρησκεία και σεξουαλικό προσανατολισμό».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι διμερές πρόβλημα, αλλά διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής της βορείας Κύπρου. «Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και στις δύο πλευρές για μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στέκεται δίπλα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, «δίκαιη και βιώσιμη λύση σημαίνει λύση χωρίς τη μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί». Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η προοπτική της συμφωνίας θα δώσει άλλη δυναμική, καθώς είναι η καλύτερη εγγύηση. «Ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει έναν σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι η δική μου ευθύνη να τον πείσω», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για τον νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επεσήμανε ότι γνωρίζει λίγα πράγματα, κάνοντας λόγο για επιθετικότητα προ των εκλογών. «Κάποιοι μου είχαν πει να διαβάσω το βιβλίο του “Art of the deal”, πριν πάω να διαπραγματευτώ», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση ότι ακόμα και αν κάποιος ήθελε να αλλάξει άρδην την εξωτερική πολιτική, αυτό είναι δύσκολο για μια χώρα όπως οι ΗΠΑ. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να χτίζουμε γέφυρες και όχι τείχη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μήνυμα για την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους έστειλε στον ευρωπαϊκό Βορρά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ομπάμα τόνισε ότι «είναι πολύ δύσκολο να σχεδιαστεί αναπτυξιακή στρατηγική χωρίς ελάφρυνση του χρέους».

«Πιστεύω ότι μετά από τα δύσκολα χρόνια υπάρχει μια ευκαιρία και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση μέσα στο επόμενο έτος» σημείωσε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θέλει να αδικήσει κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά που δείχνουν διστακτικότητα όσον αφορά την ελάφρυνση, λέγοντας πως έχουν το δικό τους πολιτικό ακροατήριο και τους ψηφοφόρους τους.

Πάντως, επέμεινε ότι τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξής, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για την ελάφρυνση του χρέους.

«Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη», συνέχισε. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε και σημείωσε πως οι Ελληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «ο δρόμος στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα είναι ο σωστός». Πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, είπε. Πρόσθεσε ότι και ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική στις επενδύσεις, ενώ ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός».

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, «όταν η οικονομία συρρικνώνεται με τέτοιους ρυθμούς χρειάζεται σαφώς και αναπτυξιακή ατζέντα». Υπογράμμισε πάντως ότι είναι αναγκαίες και κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εστίασε στον συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με καλή δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει επισημάνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η ελάφρυνση του χρέους και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται για την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη, ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε πως «αν τα μυαλά των δύο ηγετών συναντηθούν κάπου, μπορούμε όλοι μας, η διεθνής κοινότητα, να υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία».

Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την έναρξη των δηλώσεών του, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και αναφερόμενος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο κ. Ομπάμα είπε ότι «το δικό μας έλλειμμα μειώθηκε κατά δύο τρίτα, διότι πετύχαμε ανάπτυξη», ωστόσο διευκρίνισε ότι «εμείς απλώς μεταφέρουμε τη σκέψη μας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά έθνη, κοινό νόμισμα». Επανέλαβε επίσης την ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για τον νικητή των προεδρικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι εξεπλάγην και ο ίδιος από το αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι πρέπει να διασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση και να καταθέσει τις καλύτερες ιδέες του για το πώς μπορούν οι ΗΠα να προχωρήσουν προς τα εμπρός.

«Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή. Νομίζω ότι μία ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Το ερώτημα παραμένει, πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία», διερωτήθηκε ο κ. Ομπάμα και συνέχισε. «Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για “κάτι διαφορετικό” επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το όραμά του είναι σωστό. «Μπορεί να μην κερδίζουμε πάντα, αλλά μακροπρόθεσμα θα βγούμε κερδισμένοι, διότι οι κοινωνίες ενώνονται γύρω από αξίες, ιδανικά, χαρακτήρες, από το πώς αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλο, από την πρόοδο. Αυτή είναι η ισχυρή μου πεποίθηση», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα